Kinderen leren omgaan met geld – De week van het geld 2024

Actueel

Als ouder wil je jouw kind goed voorbereiden op de toekomst. Kinderen leren omgaan met geld hoort daarbij. In de week van 11 tot en met 15 maart is het De Week van het Geld 2024. Op verschillende scholen wordt dan veel gedaan en besproken over omgaan met geld. De Week van het Geld is daarom een goed moment om thuis meer met je kind te praten over geldzaken.

kinderen leren omgaan met geld - week van het geld 2024

Kinderen leren omgaan met geld? Als ouder speel je hierin een belangrijke rol. Maar hoe pak je dit aan? Hoe leer je je kinderen op een leuke en goede manier met geld om te gaan? Het is goed om samen met je kind te praten over geld. Ook het geven van zakgeld helpt om je kind beter te laten begrijpen hoe het is om met geld om te gaan.

Start met zakgeld als je kind 6 jaar is

Begin met het geven van zakgeld wanneer je kind ongeveer 6 jaar oud is. Het is een goed idee om een vaste dag en tijd te kiezen, zoals bijvoorbeeld elke week op zaterdagochtend. Zo kunnen kinderen leren omgaan met geld vanaf een jonge leeftijd en kunnen ze op een speelse manier wennen aan geld.

Hoeveel zakgeld geven?

Hiernaast zie je een overzichtje van gemiddelden per week per leeftijd. De bedragen in het overzicht zijn onderzocht in 2023 door het Nibud.

Wat jij je kind geeft, dat mag je natuurlijk zelf beslissen. De hoeveelheid zakgeld die je geeft, hangt af van wat je zelf kunt missen en wat je kind ervan moet kunnen kopen.

  •  6 jaar – €1,20 tot €2,30
  •  7 jaar – €1,40 tot €2,30
  •  8 jaar – €1,90 tot €2,80
  •  9 jaar – €2,30 tot €2,90
  • 10 jaar – €2,30 tot €2,80
  • 11 jaar – €2,30 tot €3,50
  • 12 jaar – €2,60 tot €4,60

Begin met contant geld

Betalen met contant geld is een goede manier om een jong kind te leren de waarde van geld te begrijpen. Door steeds verschillende munten te geven, leert je kind de waarde van geld kennen. Geef bijvoorbeeld de ene keer 1 euromunt en de week erop 2 x 50 eurocent. Laat je kind in de winkel zelf afrekenen. Zo leert het belangrijke dingen zoals rekenen en zelfstandig omgaan met zakgeld.

kinderen leren omgaan met geld - week van het geld 2024

Leer daarna omgaan met pinnen

Vanaf de leeftijd van 10 jaar is het een goed idee om je kind te laten wennen aan het gebruik van een pinpas. Leg uit hoe een pinpas werkt en vergeet niet te vertellen dat een pincode geheim is. Bekijk regelmatig samen de app en bij- en afschrijvingen. Op die manier is je kind voorbereid op de middelbare school. Daar kunnen namelijk vaak alleen betalingen per pin gedaan worden. Als je op de basisschool al begint met een pinpas, leert je kind goed om te gaan met geld op de bank.

Wees duidelijk

Op is op en geef niks extra’s als het zakgeld te snel uitgegeven is. Grijp niet direct in bij fouten. Door fouten te maken, kan je kind juist leren en beter worden met geld. Als je als ouder duidelijk bent over wat er wel en niet mag, geef je je kind een veilige omgeving om te leren. Praat samen over waaraan het zakgeld uitgegeven mag worden en waarvoor het niet gebruikt mag worden.

Zet de afspraken op papier. Dat kan bijvoorbeeld met een zakgeldcontract. Daarin kun je het bedrag per week of maand zetten, de dag waarop het betaald wordt en wat er niet van gekocht mag worden.

de gevaren van achteraf betalen - beter met geld Moerdijk
kinderen leren omgaan met geld - week van het geld 2024

Begin met sparen

Spreek een vast bedrag af dat je kind gaat sparen. Daarvoor kun je een leuke spaarpot uitkiezen of je kunt een spaarrekening openen om het geld op een veilige plek te bewaren en te laten groeien. Bepaal samen een doel waar het voor spaart. Sparen wordt leuker en leerzamer als er een vast doel is. Denk daarbij aan bijzonder speelgoed of een dagje uit.

Kleedgeld

Rond de leeftijd van 12 of 13 jaar kun je starten met kleedgeld. Het geven van kleedgeld kan hen helpen om de waarde van geld te begrijpen. Door kleedgeld leren ze keuzes te maken bij het doen van aankopen. Als ze kiezen voor die dure schoenen, dan is er geen geld meer over voor een jas. Ook hier is het belangrijk om goede afspraken te maken. Welke kledingstukken moet je kind betalen van het kleedgeld en welke krijgt het van jou?

kinderen leren omgaan met geld - week van het geld 2024

Vakantiezakgeld

Om kinderen te leren met grotere bedragen om te gaan, kan vakantiezakgeld een goede mogelijkheid zijn. Als je het kunt missen, kun je je kind in de vakantie een groter bedrag ineens geven. Misschien zal je kind alles meteen opmaken. Dat geeft niks, want op die manier leert het dat er voor de rest van de vakantie niets meer over is gebleven. Ook dat is een belangrijke les om te leren. Op is op en houdt je daar als ouder ook aan.

Week van het Geld 2024

Het geven van zakgeld is een goede manier om samen met je kind de waarde van geld te ontdekken. Kinderen leren omgaan met geld? In de Week van het Geld wordt er van 11 maart tot en met 15 maart op veel scholen extra aandacht besteedt aan het thema “Hoe ben jij geld de baas?”. Dat geeft jou als ouder de kans om thuis ook meer te praten over geld en zakgeld. Elk kind is anders en jouw situatie is uniek, kijk daarom wat het beste past bij jou en jouw kind.

Meer lezen over jongeren en geld?