Jongeren en geld

Ervaring

Hoeveel jongeren hebben schulden?

Of je nou jong of oud bent, je kan te maken krijgen met geldproblemen. Schulden en geldproblemen komen voor bij jong en oud. Hoe ouder je wordt, hoe meer geldzaken je zelf moet regelen. Denk aan een telefoonabonnement, zorgkosten, studiekosten en misschien ook huur. En zodra je 18 jaar wordt, komt er helemaal veel op jouw schouders als het gaat om geldzaken.

Meestal heb je als je jong bent nog niet zo veel spaargeld. Daardoor kun je te weinig geld hebben en lukt het je misschien niet om je rekeningen op tijd te betalen. Misschien heb je zelfs al wat schulden. Bijvoorbeeld doordat je spullen koopt en achteraf pas betaalt. Dat kan heel aantrekkelijk en makkelijk zijn. Toch kun je daardoor in de geldproblemen raken.

Het is dus niet zo vreemd dat er steeds meer jongeren zijn met geldproblemen en schulden. Volgens het Nibud hadden in 2019 meer dan 400.000 jongeren tussen de 18 en 26 ernstige betaalproblemen. Heb jij ook problemen met geld? Dan ben je zeker niet de enige. Je hoeft het gelukkig niet alleen op te lossen. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij meerMoerdijk of SchuldHulpMaatjes. Of dat lukt, hangt af van je zelf. MeerMoerdijk en SchuldHulpMaatjes kunnen helpen om alles op orde te krijgen, maar je moet wel zelf willen veranderen.

Veel voorkomende problemen zijn:

  • Telefoonkredieten en problematische abonnementen
  • Online gokken
  • Traden in cryptos zonder kennis van zaken
  • Online games en lootboxes
  • Te hoge woonkosten
  • Te hoge kosten door het uitgaan van een relatie
  • Verslavingen
  • Niet op tijd betalen van de zorgpremie
  • Studieschulden
  • Gebrek aan goede planning
jongeren en geld - beter met geld Moerdijk

Wat denk jij? Zijn ze uit de geldzorgen gekomen?

Hieronder staan een paar verhalen die echt gebeurd zijn (de namen zijn niet echt). Weet jij of het ze gelukt is om uit de schulden te komen?

Klik op de vraag onder het verhaal om er achter te komen of je het goed had!

Nu kopen, later betalen

Toen zijn telefoon uit zijn broekzak viel, had Daan niet verwacht dat er zo’n grote scheur in het scherm zou komen. Jammer genoeg was dat niet het enige. Zijn telefoon deed het helemaal niet meer. Snel bestelde hij een nieuwe en gelukkig hoefde hij die niet meteen te betalen. Daan deed dat wel vaker. Voor zijn PS5 kocht hij online al verschillende spullen die hij achteraf mocht betalen. Hij vond dat fijn, want op deze manier kon hij makkelijk kopen wat hij maar wilde. Totdat hij meerdere brieven kreeg dat hij te laat was met betalen en dat hij nu extra geld moest betalen. Blijkbaar waren er verschillende e-mails gestuurd met betaalverzoeken. Die had hij helemaal niet gezien.

De bedragen die hij extra moest gaan betalen, waren erg hoog. Zo hoog dat Daan het totale bedrag niet op zijn bankrekening had staan. Hij had weleens gehoord dat de kosten nog hoger kunnen worden als je de boetes niet op tijd betaalt. Dat wilde hij niet en na wat googelen, kwam hij op de website van Moneyfit. Rechtsbovenin zag hij een rode knop met “help mij” staan. Hij vulde het antwoordformulier in en niet lang daarna had hij contact met een jongerenmaatje.

Jongeren en geld - beter met geld Moerdijk

Geld lenen is duur

Sanne kreeg verkering met een jongen die een paar dorpen verderop woonde. Ze had nog geen brommerrijbewijs en haar vriend ook niet. Geld om dat rijbewijs te halen? Dat had ze niet, dus ging ze soms op de fiets naar hem toe. Haar moeder vond het geen goed idee dat ze ’s avonds alleen terug zou fietsen en haar vriend was vaak te moe om haar weg te brengen. Omdat ze hem heel graag wilde blijven zien, vroeg ze oom Piet om geld. Hij gaf haar niet alleen geld om het rijbewijs te halen, maar ook voor een tweedehands scooter.

Oom Piet had er bij gezegd, dat hij het geld wel een keer terug wilde. Dat leek Sanne geen probleem, totdat hij binnen een paar maanden voor de deur stond. Hij had het geld dat hij haar gegeven had nu zelf nodig en hij vroeg haar om het meteen terug te betalen. Dat had ze niet verwacht. Sterker nog, ze had het geld niet. Haar oom werd kwaad en begon te dreigen dat hij dan de scooter mee zou nemen en haar laptop, de televisie en nog veel meer. Toen hij (gelukkig zonder haar spullen mee te nemen) weg was, sprak ze er met haar moeder over. Die vertelde over een stukje dat ze in het plaatselijke krantje had gelezen over SchuldHulpMaatjes in hun dorp. Sanne vulde het formulier op de website in en al snel kwam er een Maatje bij haar langs.

jongeren en geld - beter met geld Moerdijk

Zonder dat je het weet in de schulden

Toen Thomas 18 jaar werd, was er geen groot feest. Zijn ouders hadden te weinig geld om een verjaardagsfeest voor hem te regelen. Dat vond hij niet zo erg, want hij was het wel gewend. Wat hij wel erg vond, waren de brieven die hij kreeg na zijn verjaardag. Het ging over boeken van toen hij nog op school zat. Blijkbaar hadden zijn ouders de rekeningen van zijn schoolboeken niet kunnen betalen. Die rekeningen waren steeds hoger geworden door boetes en rente en zodra Thomas 18 jaar was geworden, moest hij alles betalen.

Tijdens zijn schooltijd had hij een bijbaantje en nadat hij zijn havo diploma had gehaald, was hij fulltime gaan werken. Op die manier had hij zelf nieuwe kleren kunnen kopen, kon hij zijn vader en moeder soms wat geld geven en kon hij af en toe uitgaan met zijn vrienden. Toch kon hij de rekeningen niet betalen. Toen Thomas een artikel op nu.nl zag staan over jongeren met schulden, las hij dat meteen. Volgens het krantenartikel was de gemeente verplicht om iedereen met schulden te helpen. Maar naar de gemeente gaan? Dat vond hij best spannend. Tot hij ineens dacht aan meerMoerdijk en de vriendelijke jongerenwerkers. Hij was weleens in de Tune geweest en besloot om weer eens langs te gaan.

Jongeren en geld - beter met geld Moerdijk

Dat wil ik ook!

Al haar vriendinnen hadden dat ene shirt al gekocht en Emma wilde het ook graag hebben. Haar kleedgeld voor de maand oktober was al op en haar ouders wilden het kleedgeld van november nog niet geven. Ze kon bij de snackbar waar ze werkte in het weekend gelukkig wel een gedeelte van haar salaris voor de volgende maand krijgen. Toen Emma met het shirt aan naar school ging, had één van de meiden ook een nieuwe, bijpassende rok aan. Dat zag er goed uit. Haar vriendin straalde helemaal en Emma wilde er ook zo mooi uit zien. Omdat ze toch een voorschot had gekregen, ging ze de volgende dag samen met een vriendin terug naar de winkel om die rok te halen.

Haar vriendin liet haar allerlei mooie sieraden zien en een geweldige sjaal. “Deze moet je ook hebben, Emma!” Toen ze winkel uitliep, was al het van tevoren betaalde salaris op. Toen het tijd was om haar telefoonrekening te betalen, had ze geen geld meer over. Ze ging naar haar oudere broer om te vragen of hij haar het geld kon lenen. Dat wilde hij, maar hij had wel een voorwaarde. Emma moest samen met hem naar een bijeenkomst van meerMoerdijk over “Jongeren en geld”. Tijdens die bijeenkomst werd er gepraat over hoe je goed om kunt gaan met je geld en hoe je kunt voorkomen dat je schulden krijgt.

Jongeren en geld - beter met geld Moerdijk

Had jij alles goed en wist jij wie het gelukt is om uit de geldproblemen te komen en te blijven? Wat goed. Dan ben jij iemand die snapt, dat je alleen uit de geldproblemen kunt komen als je echt wilt veranderen. Veranderingen zijn nodig om uit de problemen te blijven in de toekomst. Dat is moeilijk, maar een MoneyMaatje of jongerenwerker van meerMoerdijk kan je daarbij helpen.

jongeren en geld - beter met geld Moerdijk
jongeren en geld - beter met geld Moerdijk

Ik heb hulp nodig. Wat moet ik doen?

De belangrijke eerste stap moet je zelf zetten. Heb jij vragen over geld, maak jij je zorgen over geld of heb je schulden? Er zijn meerdere mogelijkheden om hulp te krijgen.

Jongerenmaatjes

Ga naar de website van MoneyMaatjes, vul het formulier in en leg uit wat je vraag of probleem is. De gegevens (zoals je naam, telefoonnummer en e-mailadres) die je invult zijn vertrouwelijk. Dat wil zeggen dat niemand anders ze te weten komt, behalve de SchuldHulpMaatjes. Zij gebruiken jouw gegevens om contact met je op te nemen en bewaren ze ook niet langer dan nodig is.

Een coördinator (iemand die alles regelt bij SchuldHulpMaatjes) zal je binnen een paar dagen bellen of mailen om kennis te maken. Samen praten jullie over jouw persoonlijke situatie. De coördinator kent alle Maatjes en weet na jullie gesprek welk JongerenMaatje het beste bij jou past. Het Maatje maakt een afspraak met je om elkaar te ontmoeten. Maatjes bezoeken je graag bij jouw thuis waar je alle spullen hebt en waar je je veilig voelt. Wil je dat liever niet dan kunnen jullie ook afspreken op het gemeentehuis in Zevenbergen.

Alle Maatjes hebben les gehad in het helpen van mensen en krijgen elk jaar opnieuw les om nieuwe dingen te leren over geld en uit de schulden komen. Samen met je Maatje ga je aan de slag om jouw geldzaken op orde te krijgen. Jullie maken een geldplan voor de toekomst, zodat je later ook geen geldzorgen meer hebt.

jongeren en geld - meermoerdijk, schuldhulpmaatje, beter met geld Moerdijk

meerMoerdijk

Bezoek jongerencentrum Tune van meerMoerdijk. De jongerenwerkers zijn er voor jongeren van 12 tot 23 jaar en zij horen graag jouw verhaal. En als je er dan toch bent, kun je meteen een potje poolen, ontspannen gamen of gewoon praten met andere jongeren. Je kunt zomaar binnenlopen en bent altijd welkom (tijdens de openingstijden).

Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met één van de jongerenwerkers als je een dringende vraag hebt en snel geholpen moet worden.

beter met geld Moerdijk

Ik ken iemand die hulp nodig heeft

Ook als je iemand kent die hulp nodig heeft met zijn of haar geldzaken, mag je contact opnemen via MoneyMaatje of met meerMoerdijk. Samen met jou kan er gekeken worden hoe diegenen het beste geholpen kunnen worden. Het is belangrijk dat die persoon wel echt geholpen wil worden en zijn of haar situatie echt wil veranderen. Weet je niet zeker of iemand geldproblemen heeft? Op deze website vind je meer informatie over het herkennen van jongeren met schulden en hoe je ze kunt helpen.