Hulp bij laag inkomen
Het lijkt wel of alles geld kost. Je betaalt voor de energie die je gebruikt, het water uit de kraan, de boodschappen en ga zo maar door. Het kost zelfs geld om leuke dingen te doen of je kind lid te maken van een sportclub. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om geld te besparen of regelingen die ervoor zorgen dat je hulp krijgt. De gemeente Moerdijk biedt hulp bij laag inkomen. Misschien kun je een bedrag krijgen voor spullen die je kind nodig heeft voor school zoals een fiets of een laptop. Er zijn ook stichtingen die je kunnen helpen met het betalen van een verjaardagsfeestje, muziekles of sporten.
Welke regelingen zijn er?
Als je niet veel geld hebt, dan kun je sommige dingen misschien niet betalen terwijl je ze wel nodig hebt. Gemeente Moerdijk en andere organisaties bieden hulp bij laag inkomen met verschillende regelingen. Niet alle regelingen zullen voor jou gelden, maar het is de moeite waard om er meer over te weten te komen. Je wilt geen geldhulp missen waar je wel recht op hebt.
Wat geldt voor jou?
Check zelf of je recht hebt op gemeentelijke regelingen, toeslagen, passende zorgverzekering of goedkoper energiecontract. Misschien heb je na het invullen € 600 meer te besteden per jaar. Kijk snel of dat voor jou geldt.
Dat geldt voor mijRegelingen en toeslagen
Er bestaan verschillende toeslagen en regelingen die jou kunnen helpen om beter rond te komen met je geld. Er bestaan bijvoorbeeld huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en energietoeslag. Hier vind je een overzicht van de verschillende regelingen en toeslagen.
Regelingen en toeslagenVragen over werk
Wil je een nieuwe baan of ben je werkloos en wil je graag aan de slag? Dan kun je geholpen worden door Werkplein of het UWV. Ook kun je vragen stellen over een uitkering of hoe het moet wanneer je minder of helemaal niet meer kunt werken.
Vragen over werkGeld en recht van Surplus
Bij Geld & Recht krijg je gratis advies over verschillende onderwerpen die met geld te maken hebben. Wil je meer weten over uitkeringen, toeslagen of heb je hulp nodig bij juridische zaken zoals een echtscheiding? Geld en Recht helpt je verder.
SurplusSteun voor activiteiten en school
Er zijn verschillende regelingen waarbij je geholpen wordt met zaken op het gebied van school, sport, cultuur en hobby's voor je kinderen of voor jezelf.
Steun voor activiteitenStartpunt Geldzaken
Verandert er iets in je leven en heeft dat gevolgen voor je inkomsten of geldzaken? Denk daarbij aan een scheiding, het verlies van je baan, het krijgen van kinderen of met pensioen gaan. Een geldplan helpt je om goed met je geld om te gaan. Het is gratis en anoniem.
Startpunt GeldzakenHulp voor ondernemers
Ben je ondernemer en is je inkomen laag? Op de site van De6voorOndernemers kun je een expert kiezen die je kosteloos advies geeft, zodat je kunt werken aan een hoger inkomen. Doe nu de gratis check.
De6voorOndernemersWat is een toeslag?
Voor sommige zaken kun je een toeslag aanvragen. Een toeslag is een financiële bijdrage in de kosten. Bijvoorbeeld wanneer je kosten moet maken voor een zorgverzekering, een huurhuis of wanneer je als gezin met kinderen niet genoeg geld hebt om alles te betalen. Je kunt zelf een toeslag aanvragen of met hulp van een begeleider van bijvoorbeeld Geld & Recht.
Als je voldoet aan de voorwaarden voor hulp bij laag inkomen, dan wordt het geld van de toeslag elke maand betaald op jouw bankrekening. Zo krijg je bijvoorbeeld in januari de toeslag van februari. En in februari krijg je de toeslag van maart. Zo gaat dat steeds door. Als er niets verandert in jouw situatie, dan is het bedrag van jouw toeslag elke maand hetzelfde.
Kan ik een toeslag krijgen?
Om een toeslag te krijgen, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Welke voorwaarden dat zijn, hangt af van de soort toeslag. Vaak heeft het te maken met hoe hoog je inkomen is. Soms hangt het ook af van het inkomen van degene waar je samen mee woont. Als hij of zij jouw toeslagpartner is, dan telt het inkomen van jullie allebei mee. Op de site van de Belastingdienst kun je kijken of je een toeslagpartner hebt of niet.
Voor sommige toeslagen wordt ook gekeken naar je vermogen. Je vermogen is de waarde van alles wat je bezit min de waarde van al je schulden. Bijvoorbeeld: het bedrag van je spaargeld plus aandelen plus andere bezittingen en daar haal je het bedrag van de lening die je hebt bij de bank van af. Je huis (als je een koophuis hebt), auto of smart-tv zijn geen bezittingen, die hoef je niet mee te tellen.
Als je inkomen of je vermogen te hoog is, dan zul je niet alle toeslagen kunnen krijgen. Soms wordt er ook gekeken naar je leeftijd, de plaats waar je woont of iets heel anders. Dat hangt af van het soort toeslag. Het is belangrijk om te weten, dat je misschien niet bij alle toeslagen aan de voorwaarden zult voldoen.
Je kunt op de website van de Belastingdienst lezen wat de voorwaarden zijn voor de verschillende toeslagen.
Hoe werkt het aanvragen van een toeslag?
Denk jij dat je voldoet aan de voorwaarden om een toeslag te krijgen? Dan moet je zelf in actie komen. Wat je precies moet doen, is niet hetzelfde voor alle toeslagen. Soms moet je naar de gemeente en soms naar de Belastingdienst of het Werkplein Hart van West-Brabant. Bij de links bovenaan deze pagina vind je waar je naartoe moet.
Als je dat moeilijk vindt, dan kan een medewerker van Geld & Recht (onderdeel van Surplus) je er gratis mee helpen. De medewerker weet wat je moet doen en kan je helpen bij alles wat nodig is. Bijvoorbeeld met het invullen van formulieren en het vinden van de informatie die nodig is.
Andere hulp bij laag inkomen
Er zijn meer regelingen dan toeslagen om je te steunen en hulp bij laag inkomen te bieden. Als je niet genoeg geld hebt om eten te kopen, dan kan de Voedselbank je misschien helpen. Daar kun je elke week gratis verse groenten, fruit, zuivel of andere boodschappen krijgen. Wanneer je de verjaardag van je kind niet kunt vieren, kijk dan eens op de website van Stichting Jarige Job. Daar kun je een verjaardagsbox aanvragen, zodat je het huis kunt versieren, taart kunt eten, je kind kan trakteren op school en hij/zij een cadeautje krijgt.
Is er aan het eind van de maand niet genoeg geld meer voor sport of leuke uitjes? Jammer, want het is juist goed om te ontspannen. Misschien kun je de Meedoen-regeling gebruiken. Je kunt via Werkplein Hart van West-Brabant een aanvraag doen als je een laag inkomen hebt en weinig vermogen. Als je aanvraag is goedgekeurd, dan kun je het geld uitgeven in de speciale Meedoen-webshop. Daar vind je bijvoorbeeld sportkleding, kinderboeken en lidmaatschappen van verschillende (sport)clubs.
Er zijn nog meer stichtingen die hulp bij laag inkomen in de gemeente Moerdijk kunnen bieden. Je vindt ze op de website van gemeente Moerdijk.
Let op: Voor alle regelingen geldt, dat je het alleen kunt krijgen als je voldoet aan alle voorwaarden van die regeling.
Regelingen voor schulden
Gaat het bij jou verder dan alleen hulp bij laag inkomen? Heb je niet genoeg geld om je rekeningen op tijd te betalen? Ben je aan het piekeren, omdat je bang dat je steeds meer schulden krijgt? Dat is erg vervelend. Gelukkig kan gemeente Moerdijk je op verschillende manieren helpen. Je kunt bijvoorbeeld bellen met het algemene nummer van de gemeente: 14 0168. Als je vraagt naar schuldhulp, dan krijg je iemand aan de telefoon die je verder helpt. Maar je kunt ook op de website van Geld en Recht van Surplus kijken en mailen of bellen voor een afspraak.