Grip op je geld

Ga jij goed met geld om? Lukt het je om elke maand rond te komen met je salaris of uitkering? Wil je graag wat meer kunnen sparen? Of heb je juist moeite om alle rekeningen te betalen? Wat je situatie ook is, het is fijn om precies te weten welke bedragen je ontvangt en wat je uitgeeft. Als je dat weet, dan weet je ook waar je op kunt besparen of hoe je geldzorgen kunt voorkomen. Er zijn verschillende regelingen en toeslagen waar je misschien recht op hebt, die je kunnen helpen om beter rond te komen. Dat is mooi, maar ook dan moet je wel weten hoe jouw geldzaken er uit zien. Wij geven je tips om meer grip op je geld te krijgen.

Grip op je uitgaven

Grip op je geld is belangrijk. Als je weet hoeveel geld je elke maand ontvangt en hoeveel je elke maand uitgeeft, kun je voorkomen dat je teveel geld uitgeeft en in de schulden raakt. Het geeft je zekerheid en rust als je precies weet hoe het zit met jouw geld. Verder is het duidelijk hoeveel geld je kunt sparen voor grote uitgaven (zoals het kopen van een nieuwe wasmachine als je oude kapot gaat) of onverwachte gebeurtenissen (zoals het verliezen van je baan of als je ziek wordt).

Maak een overzicht van je inkomsten en betalingen

Waarom is het belangrijk om een overzicht te hebben van het geld dat je binnen krijgt en dat je betaalt? Het geeft je een goed idee waar je het meeste geld aan uitgeeft. Als je weet waar je geld naar toe gaat, dan kun je makkelijker beslissen waar je op kunt besparen. En als je een goed overzicht hebt van alle inkomsten en betalingen, dan kun je voorkomen dat je in de schulden komt. Bovendien kun je doelen stellen voor de toekomst, zoals geld apart houden voor het kopen van een huis of je pensioen.

Hoe krijg je inzicht in je geldzaken?

Dat is makkelijker dan het klinkt. Je kunt al beginnen door elke avond in een schrift op te schrijven wat je die dag hebt gekocht (zoals boodschappen, het kopje koffie en saucijzenbroodje in de kantine op je werk). Daarbij kun je ook opschrijven wat er die dag op je bankrekening is bijgekomen en wat er af is gegaan (bijvoorbeeld je salaris of uitkering die gestort is en de automatische betaling van je Netflix-abonnement of je telefoonrekening). Als je dat een maand of paar maanden volhoudt, dan zie je waar je het meeste geld aan uitgeeft en hoeveel geld er maandelijks binnenkomt.

Wist je dat er verschillende apps bestaan voor een overzicht van je geld? Misschien vind je dat fijner dan alles in een schrift zetten. Een app is eigenlijk een moderne versie van het huishoudboekje dat je oma vroeger gebruikte. Als je een bankieren app hebt, dan zit daar ook vaak de optie in om bij te houden waar jij je geld aan uit geeft. Dit gebeurt door alle betalingen en inkomsten in groepen (zoals boodschappen, elektriciteit, vrije tijd, loon enzovoorts) te verdelen. Zo kun jij makkelijk zien waar jij het meeste aan uitgeeft. Op die manier krijg je steeds beter grip op je geld.

grip op je geld - beter met geld Moerdijk

Stel een geldplan op

Als je graag beter wil rondkomen met je geld, dan kun je gratis een geldplan van het Nibud maken. Je geeft antwoord op de vragen en je komt meer te weten over hoe jij met geld omgaat. Je leert wat er nog niet goed gaat en wat er beter kan. Als je het invult, kan niemand de gegevens die je invult zien. Het geldplan is alleen van jou. Als je alles hebt ingevuld, dan krijg je een actieplan (het geldplan). Het geldplan geeft je houvast en helpt je om beter met geld om te gaan.

Vind je het moeilijk om alle vragen in het geldplan goed in te vullen? Meer informatie vind je op de pagina “Omgaan met geld”. . Je kunt ook de hulp inschakelen van een SchuldHulpMaatje of iemand van Geld & Recht. Zij helpen je gratis.

grip op je geld - beter met geld Moerdijk
grip op je geld - beter met geld Moerdijk

Start met besparen

Waar je op kunt besparen, is voor iedereen anders. De één zal veel geld uitgeven aan kleding en iemand anders laat vaak eten thuisbezorgen. Als je een lijst hebt gemaakt met alles wat je hebt gekocht de afgelopen maand, dan zie je waarschijnlijk meteen waar een groot gedeelte van je geld naar toe gaat. Dat geeft meteen meer grip op je geld.

Welke van die aankopen heb je echt nodig? En wat kun je eigenlijk best missen of wat kun je minder kopen? Kijk goed en wees ook een beetje streng voor jezelf. Als je bijvoorbeeld elke maand veel snacks koopt, dan kun je besparen door minder snacks te kopen. Je hoeft niet helemaal te stoppen met snacks. Wanneer je te streng bent, is de kans groter dat je het niet volhoudt. Besparen is goed, maar probeer ook geld over te houden voor dingen die je leuk vindt.

Voorbeelden van besparingen die snel en makkelijk zijn

Neem een gevulde broodtrommel mee naar je werk in plaats van elke dag iets te kopen. Let op de aanbiedingen en koop wat meer boodschappen die in afgeprijsd zijn. Ook kun je in de supermarkt kiezen voor huismerken, die meestal wat lager in de schappen staan. Even bukken voor een lagere prijs dus. Stop met abonnementen waar je geen gebruik van maakt, zoals het abonnement op de sportschool waar je nooit naartoe gaat of het tijdschrift dat je niet meer leest. Als je iets duurs wil kopen, kan het verstandig zijn om er eerst een nachtje over te slapen. Je kunt jezelf een aantal vragen stellen: heb ik het echt nodig, kan ik het betalen, wat kan ik voor hetzelfde geld ook kopen, is tweedehands ook mogelijk, zijn er extra kosten die steeds terug zullen komen, enzovoort.

Waarom is het belangrijk om te sparen?

Het zorgt ervoor dat je de dingen die je elke dag nodig hebt, kunt betalen en genoeg geld hebt om tegenvallers op te vangen. Bijvoorbeeld wanneer je auto het niet doet, er iets stuk gaat in huis of als je ziek wordt en naar het ziekenhuis moet. Als je spaargeld hebt, geeft dat minder stress.

Je kunt ook sparen voor een grote uitgave die je niet in één keer kunt betalen. Natuurlijk is er vaak de mogelijkheid om iets in gedeeltes (termijnen) te betalen, maar het is altijd voordeliger om het in één keer te doen. Als je in termijnen betaalt, dan komen er extra kosten bij. Stel dat je niet alle termijnen kunt betalen, dan blijf je zitten met een schuld. Door te sparen totdat je genoeg hebt om het hele bedrag in één keer te betalen, voorkom je extra kosten en een mogelijke schuld.

Door te sparen zorg je er ook voor, dat je in de toekomst (als je stopt met werken) genoeg geld hebt om van te leven. Als je nu geld opzij zet voor later, hoef je je geen zorgen te maken over je pensioen. Tot slot geeft sparen je de mogelijkheid voor meer vrijheid in de toekomst. Hoe meer je spaart of belegt, hoe meer geld je later kunt besteden.

grip op je geld - beter met geld Moerdijk

Goed met geld omgaan, kun je leren

Geld is een belangrijk onderdeel van je dagelijks leven en het is onmisbaar. Toch is het niet altijd gemakkelijk om grip op je geld te krijgen en te houden. Het kost tijd en moeite om je geld op orde te krijgen, maar het is zeker de moeite waard.