18 jaar en dan?

Tips

18 jaar en dan? Wat moet ik regelen als ik 18 word?

Gefeliciteerd, je bent 18 jaar geworden! Een belangrijk moment, want vanaf nu mag je onder andere stemmen, je autorijbewijs halen en alcohol drinken. Tegelijkertijd verandert er ook veel op het gebied van geld. Als 18-jarige moet je zelf allerlei zaken gaan regelen, zoals je zorgverzekering en geldzaken. Je bent 18 jaar en dan? Wat moet je nu precies regelen en waar moet je op letten? Wij geven jou als jongere in de gemeente Moerdijk een handige checklist met de belangrijkste punten over geldzaken als je 18 jaar wordt.

Registreer voor DigiD

Als je 18 jaar bent, heb je DigiD nodig om online-zaken met de overheid te regelen. Denk aan het aanvragen van studiefinanciering of het doen van belastingaangifte. Misschien hebben je ouders dit al eerder voor je gedaan, maar misschien heb je nog geen DigiD. Het kan 3 werkdagen duren voordat je de activeringscode krijgt en DigiD kunt gaan gebruiken. Het is daarom slim om dit op tijd aan te vragen, zodat je het meteen kunt gebruiken wanneer dat nodig is. Ga voor meer informatie naar de website van DigiD en volg de stappen om jouw account aan te maken.

18 jaar en dan - geld checklist

Sluit een zorgverzekering af

Je bent tot je 18e verzekerd via de zorgverzekering van jouw ouders. Als je 18 jaar bent, ben je wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Een zorgverzekering is een soort verzekering die je helpt de kosten van medische zorg te betalen. Wanneer je ziek wordt of een ongeluk krijgt, kunnen de kosten voor medische zorg snel erg hoog worden. Met een zorgverzekering betaal jij (of je ouders) elke maand een vast bedrag, dit noemen we de premie. In ruil daarvoor betaalt de zorgverzekeraar de meeste kosten die je maakt voor bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek waar je medicijnen haalt.

Het is belangrijk om te weten dat sommige soorten zorg niet helemaal worden vergoed, en dat je voor deze zorg zelf moet bijbetalen. Hoeveel je moet bijbetalen hangt af van je eigen risico. Dus het is belangrijk om goed te kijken naar wat je zorgverzekering dekt (wel of niet terugbetaalt) voordat je je ervoor aanmeldt. Hiervoor zijn speciale vergelijkingssites.

Maak gebruik van toeslagen

Als student of jongvolwassene kun je misschien toeslagen krijgen, zoals zorgtoeslag en huurtoeslag. Toeslagen zijn steun van de overheid om jou te helpen met bepaalde kosten. Het is alsof de overheid een beetje meebetaalt aan sommige van je rekeningen. Het hangt af van je inkomen, hoe je woont en andere zaken of je één of meer toeslagen kunt krijgen.

Er zijn verschillende soorten toeslagen die je kunt aanvragen als je 18 jaar of ouder bent.
Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid om je te helpen met het betalen van je zorgverzekering. Als je 18 bent en je eigen zorgverzekering moet betalen, is het de moeite waard om te checken of je hiervoor in aanmerking komt. Als je op jezelf woont en huur betaalt, dan kun je misschien huurtoeslag krijgen. Dit is een bedrag dat je krijgt van de overheid om je huurkosten beter te kunnen betalen.

18 jaar en dan - geld checklist

Vraag studiefinanciering aan

Studiefinanciering is een steuntje in de rug van de overheid voor studenten. Het is geld dat je van de overheid krijgt als je een opleiding volgt. Het helpt je om de kosten van je studie en het studentenleven te betalen.

Studiefinanciering bestaat uit verschillende delen: een basisbeurs, een studentenreisproduct (waarmee je gratis of met korting met het openbaar vervoer kunt reizen), en soms een aanvullende beurs als je ouders niet zoveel verdienen. Daarbovenop kun je ook meer geld lenen als je dat wilt. Het is belangrijk om te weten dat je het geld van de lening later terug moet betalen. De basisbeurs en (als je die krijgt) aanvullende beurs hoef je niet terug te betalen als je binnen een bepaalde tijd je diploma haalt. Lukt dat niet, dan moet je ook dat geld terugbetalen.

Ben je 18 jaar en ben je (nog) geen student, maar zit je op de middelbare school of vavo (voortgezet algemeen volwasseneonderwijs)? Dan kun je misschien een tegemoetkoming scholieren krijgen. Met het geld dat je van de tegemoetkoming scholieren krijgt, kun je bijvoorbeeld je schoolboeken, reiskosten en lesgeld betalen. Dit geld krijg je van de overheid en het is geen lening. Je hoeft het geld dus niet terug te betalen.

Voor meer informatie ga je naar de website van DUO.

de gevaren van achteraf betalen - beter met geld Moerdijk
jongeren en geld - beter met geld Moerdijk

Doe belastingaangifte

Als je 18 bent en je verdient geld (met bijvoorbeeld een bijbaan of vakantiewerk) dan moet je ieder jaar belastingaangifte doen. Je moet belasting betalen over je inkomsten, zoals je loon, het geld dat je verdient met een bijbaan, over vermogen (je spaargeld bijvoorbeeld) of de winst als je een eigen bedrijf hebt. Niet over alle inkomsten hoef je belasting te betalen. Krijg je studiefinanciering, zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan hoef je daar geen belasting over te betalen.

Soms kun je ook geld terug krijgen van de belasting. Als je een baan hebt, wordt er een deel van je loon afgehaald door je werkgever om je belasting te betalen: dat heet loonbelasting. Meestal wordt er te veel afgehaald. Als je belastingaangifte doet, krijg je het te veel betaalde terug.

Schrijf je in voor een sociale huurwoning

18 jaar en dan ben je misschien wel op zoek bent naar een betaalbare huurwoning. Schrijf je dan in voor een sociale huurwoning bij een Klik voor Wonen. Sociale huurwoningen zijn huurhuizen met een lage huurprijs. Als je graag in de gemeente Moerdijk wilt wonen, dan kun je je inschrijven op de website van Klik voor Wonen. Het inschrijven voor sociale huurwoningen is niet gratis. Je betaalt een klein bedrag voor de inschrijving en daarna een jaarlijks bedrag als je wil verlengen. Houd wel rekening met een wachtlijst, dus schrijf je op tijd in. Ga je studeren in Breda of Tilburg en ben je op zoek naar een (studenten)kamer? Dan kun je je inschrijven op Klik voor kamers. Inschrijving voor een kamer is gratis. Je kunt de inschrijving ook elk jaar verlengen.

18 jaar en dan

Start met sparen

Wil je met vrienden op vakantie of een nieuwe telefoon kopen? Dan is het verstandig om te starten met sparen. Sparen doe je om dingen te kunnen betalen die wat meer geld kosten. Zoals die toffe vakantie of de nieuwste iPhone. Maar het is ook handig om wat extra geld te hebben voor wanneer je onverwacht kosten hebt. Bijvoorbeeld wanneer je je mobiel moet laten repareren. Dat kun je dan betalen met je spaargeld, zodat je geen geld hoeft te lenen. Lenen is duur, want je betaalt er een hoge rente voor. Je moet het hele bedrag altijd weer terugbetalen, plus het bedrag van de hoge rente. Ook is het niet fijn om ergens schulden te hebben.

Vind je het moeilijk om geld opzij te zetten voor later? Maak een gratis geldplan en je leert meer over geldzaken.

Zoek naar een bijbaan

Het leven is duur en als je 18 jaar bent, heb je meer kosten dan voordat je 18 werd. Misschien heb je extra geld nodig. Door een bijbaan verdien je makkelijk wat meer geld. Bedenk wat voor soort werk bij jou past en zoek bijvoorbeeld via uitzendbureaus of bij bedrijven die bij je in de buurt zitten, zoals op het industrieterrein van Moerdijk. Het is handig om een bijbaan te hebben waarmee je genoeg geld kunt verdienen om je vaste lasten (kosten die je elke maand moet betalen zoals je zorgverzekering of de huur) te betalen en om voor jezelf af en toe iets leuks te kopen.