Toeslag terugbetalen? Zo voorkom je dat!

Actueel

Het kan een grote schok zijn: je hebt toeslagen ontvangen en ineens krijg je een brief waarin staat dat je een deel moet terugbetalen. Toeslagen zijn een voorschot dat de Belastingdienst je geeft. Dat doen ze op basis van de informatie die jij hebt doorgegeven over je inkomen en situatie. Een voorschot betekent dat je vooraf geld krijgt, maar dat dit later wordt gecontroleerd. Als achteraf blijkt dat je te veel toeslag hebt ontvangen, moet je de te veel betaalde toeslag terugbetalen. Gelukkig kun je voorkomen dat je toeslagen moet terugbetalen.

Wat is een toeslag?

Een toeslag is een bedrag dat je van de Belastingdienst kunt krijgen om je te helpen met bepaalde kosten. Er zijn verschillende toeslagen, zoals zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag. Deze toeslagen zijn bedoeld om de lasten van bijvoorbeeld huur, zorgverzekering of kinderopvang te verlagen.

Wanneer moet je toeslag terugbetalen?

Toeslagen zijn een voorschot. Het geld wordt van tevoren betaald. De Belastingdienst kijkt naar de informatie die jij hebt doorgegeven om uit te rekenen hoeveel toeslag je elke maand hoort te krijgen. Soms blijkt achteraf dat je teveel toeslag hebt gekregen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je inkomen hoger is dan je had opgegeven of als je persoonlijke situatie verandert, zoals bij samenwonen of scheiden. De Belastingdienst rekent met de informatie die je hebt doorgegeven en schat daarop de hoogte van je toeslag. Als blijkt dat jouw inkomen hoger was of als je iets niet hebt doorgegeven, moet je de te veel ontvangen toeslag terugbetalen.

Hoe zorg je ervoor dat je geen toeslagen terug moet betalen?

Gelukkig kun je met een aantal eenvoudige stappen voorkomen dat je te veel toeslag krijgt en dit later moet terugbetalen. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste tips.

Geef wijzigingen zo snel mogelijk door

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je toeslagen moet terugbetalen, is het op tijd doorgeven van wijzigingen. Denk bijvoorbeeld aan een verandering in je inkomen als je meer gaat werken, of als je gaat samenwonen of verhuizen. Zodra er iets verandert in jouw situatie, moet je dit doorgeven aan de Belastingdienst. Dit kan via de website van de Belastingdienst, onder “Mijn toeslagen”. Zorg dat je deze veranderingen zo snel mogelijk doorgeeft, zodat de Belastingdienst het bedrag van je toeslag kan aanpassen. Zo voorkom je dat je achteraf te veel toeslag hebt gekregen.

Schat je inkomen zo goed mogelijk

Een veelvoorkomende reden voor het terugbetalen van toeslagen is dat je inkomen hoger is dan je had opgegeven. Dit kan snel gebeuren, vooral als je wisselende inkomsten hebt, bijvoorbeeld als je parttime werkt of onregelmatige bonussen krijgt. Om problemen te voorkomen, is het belangrijk om je inkomen zo goed mogelijk in te schatten. Kijk ook goed naar je vermogen (spaargeld en waardevolle spullen). Waardevolle spullen zijn spullen die veel geld waard kunnen zijn. Bijvoorbeeld dure sieraden, kunst, een boot, een motor of een caravan.

Check elk jaar je toeslagen

De meeste mensen vragen een toeslag eenmalig aan en vergeten daarna dat hun situatie kan veranderen. Daarom is het belangrijk om elk jaar je toeslagen te controleren. Bekijk je gegevens nog eens goed en kijk of er iets is veranderd in je inkomen, vermogen of woonsituatie. Dit is vooral belangrijk aan het begin van het jaar, wanneer je jaarinkomen bekend is.

Toeslag terugbetalen, zo voorkom je dat!
Toeslag terugbetalen, zo voorkom je dat!

Zet voor de zekerheid geld opzij

Ook al doe je je best om alles goed door te geven, soms kun je toch onverwachts toeslagen moeten terugbetalen. Het kan daarom verstandig zijn om elke maand een klein bedrag apart te zetten. Op die manier heb je een reserve als het toch duidelijk wordt dat je moet terugbetalen.

Gebruik een online toeslagcalculator

Er zijn online tools beschikbaar die je kunnen helpen om je toeslagen zo precies mogelijk te berekenen. Deze tools berekenen op basis van jouw situatie hoeveel toeslag je kunt krijgen. Door gebruik te maken van een toeslagcalculator kun je voorkomen dat je te veel toeslag krijgt. Zo’n tool kan vooral handig zijn als je situatie ingewikkeld is, bijvoorbeeld als je een wisselend inkomen hebt of als je onlangs bent gaan samenwonen.

Let op je jaaropgave

Aan het einde van het jaar krijg je van je werkgever een jaaropgave. Dit is een overzicht van hoeveel je dat jaar hebt verdiend. Controleer deze jaaropgave goed, want de gegevens op dit document moeten overeenkomen met wat je aan de Belastingdienst hebt doorgegeven. Klopt dit niet, dan loop je het risico dat je te veel geld krijgt.

Wat als je toch toeslagen moet terugbetalen?

Als je een brief krijgt van de Belastingdienst waarin staat: “je moet toeslag terugbetalen”, raak dan niet in paniek. Het is natuurlijk vervelend, maar er zijn manieren om het probleem aan te pakken.

Spreid de betaling

Als je een groot bedrag moet terugbetalen, kun je gebruik maken van een betalingsregeling. Dit betekent dat je elke maand een gedeelte van het bedrag terugbetaalt. Op die manier hoef je niet in één keer alles terug te geven, en kun je het bedrag verspreiden over meerdere maanden. Totdat alles is terugbetaald. Dit heet een betalingsregeling. Let op: bij een betalingsregeling betaal je rente. Hierdoor wordt het totaalbedrag dat je moet terugbetalen hoger. Hier krijg je een brief over.

Controleer of alles klopt

Het is altijd verstandig om de gegevens in de brief goed te controleren. Soms kan er een fout zijn gemaakt en hoef je minder terug te betalen dan je denkt. Kijk goed naar het inkomen dat is gebruikt voor de berekening en of alle andere gegevens kloppen.

Neem contact op met de Belastingdienst

Als je het bedrag dat je moet terugbetalen niet kunt betalen, of als je denkt dat er een fout is gemaakt, neem dan contact op met de Belastingdienst. Zij kunnen je uitleg geven over de situatie en helpen met het zoeken naar een oplossing. Soms kun je een langere termijn krijgen voor de terugbetaling, of kan de Belastingdienst samen met jou naar een oplossing zoeken.

Vraag hulp

Vind je toeslagen lastig? Twijfel je of je alles goed hebt doorgegeven of weet je niet goed hoe je veranderingen moet melden? Vraag hulp met het invullen of controleren van toeslagen. Bij Geld & Recht helpen ze je gratis verder. Wil je zelf nakijken of je recht hebt op één of meer toeslagen? Dan kun je op de website Dat geldt voor mij zelf een check invullen. Als je alle vragen beantwoord hebt, dan zie je gelijk op welke toeslagen jij recht hebt.

Toeslag terugbetalen, zo voorkom je dat!

Toeslag aanvragen zonder risico op terugbetalen

Fijn dat er toeslagen bestaan. Twijfel je om een toeslag aan te vragen? Ben je bang dat je later een groot bedrag moet terugbetalen? Dat wil je liever niet. Gelukkig zijn er veel manieren om dit te voorkomen. Door je situatie goed in de gaten te houden, veranderingen direct door te geven en reserve op te bouwen, kun je problemen voorkomen. Mocht je toch toeslagen moeten terugbetalen, dan kun je een betalingsregeling afspreken met de Belastingdienst. Zorg ervoor dat je altijd je gegevens goed controleert en neem contact op als je hulp nodig hebt.Toeslag terugbetalen? Jij zorgt ervoor dat dat niet hoeft!