Actueel
Hulp bij belastingaangifte doen
Wil je weten hoe je belastingaangifte doet? Met deze tips wordt het makkelijker en zorg je dat je geen geld misloopt. We laten je zien hoe je fouten kunt voorkomen en geven adviezen.
10 eenvoudige stappen voor je belastingaangifte
1. Check of je aangifte moet doen
Als je een brief krijgt van de Belastingdienst, moet je aangifte doen. Ook als je geld terugkrijgt of niets moet betalen. Heb je geen brief gekregen, maar denk je dat je wel moet betalen of geld terug kunt krijgen? Doe dan voor de zekerheid wel aangifte.
2. Informatie verzamelen
Maak een map voor al je papieren die je nodig hebt voor je aangifte. Denk aan loonstrookjes, bankafschriften, en als je een huis hebt, de papieren van je hypotheek en de waarde van je huis. Je kunt dit ook digitaal bewaren.
3. Hoe doe je aangifte?
Je kunt online, via een app, of met een papieren formulier aangifte doen. Online en via de app is veel al voor je ingevuld door de Belastingdienst. Je hoeft alles dan alleen nog maar zelf te controleren.
4. Wanneer moet je aangifte doen?
Doe je aangifte voor 1 mei 2024. Als dat niet lukt, vraag dan uitstel aan. Als je uitstel hebt gevraagd, dan krijg je de tijd tot 1 september 2024.
5. Controleer je gegevens
Kijk goed of alle informatie klopt en vul aan waar nodig. Denk aan aftrekposten of veranderingen in je hypotheek.
Wat zijn aftrekposten?
Sommige extra kosten die je maakt voor bijvoorbeeld zorg, studie of je eigen huis mag je van je inkomen afhalen(aftrekken) als je aangifte doet. Daardoor wordt het bedrag dat je moet betalen aan de belastingdienst lager. Aftrekposten worden niet van tevoren automatisch ingevuld. Als je aftrekposten hebt, dan moet je die zelf invullen.

6. Aangifte met je partner
Als je samen met je partner aangifte doet, controleer dan goed hoe je de inkomsten en aftrekposten verdeelt. Dan kun je in het scherm ‘verdelen’ eenvoudig uitproberen hoe je samen zo min mogelijk belasting betaalt.
7. Gebruik oude aangiften
Kijk naar je aangifte van vorig jaar als voorbeeld. Is alles hetzelfde gebleven als in 2022? Dan zal het bedrag dat je moet betalen of terugkrijgt ongeveer hetzelfde zijn. Is dat niet zo? Dan is het verstandig om alles na te kijken om te zien of je misschien een fout hebt gemaakt.
8. Hulp nodig?
Lukt het niet alleen, vraag dan hulp. De mensen van Geld & Recht van Surplus helpen je graag. Hun advies is gratis voor inwoners van de gemeente Moerdijk. Je kunt ze mailen of bellen. Als het nodig is, kan een afspraak gemaakt worden in de Bibliotheek in Zevenbergen.


9. Verstuur je aangifte
Als alles ingevuld is, stuur dan je aangifte op. Bewaar een kopie voor je eigen administratie. Belangrijk: Wil je de belastingaangifte online of via de app doen? Dan moet je inloggen met je DigiD en telefoonnummer of de DigiD-app om bij de Belastingdienst in te loggen. Heb je die nog niet? Vraag deze dan ruim op tijd aan!
10. Extra voordeel?
Kijk na je aangifte of je nog recht hebt op extra voordeel, zoals toeslagen. Als je een foutje vindt na het versturen, kun je dit vaak nog aanpassen. Je kunt het aanpassen totdat je van de Belastingdienst de definitieve aanslag heeft ontvangen. Open de aangifte opnieuw op Mijn Belastingdienst, pas het aan, onderteken en stuur alles nog een keer in. Zo mis je geen geld waar je recht op hebt.
Wat zijn toeslagen?
Een toeslag is een financiële bijdrage in de kosten. Bijvoorbeeld wanneer je kosten moet maken voor een zorgverzekering, een huurhuis of wanneer je als gezin met kinderen niet genoeg geld hebt om alles te betalen. Om een toeslag te krijgen, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Welke voorwaarden dat zijn, hangt af van de soort toeslag. Vaak heeft het te maken met hoe hoog je inkomen is.

Veranderingen in je situatie? Vraag hulp
Heb je in 2023 een nieuw huis gekocht, ben je gescheiden of heb je een erfenis gekregen? Dan is het een goed idee om hulp te vragen bij de aangifte. Alle inwoners van gemeente Moerdijk kunnen hulp krijgen bij het invullen van hun belastingaangifte. Dat kan bij Geld & Recht van Surplus. Daar kun je op afspraak terecht voor hulp. Het is makkelijk als je zelf al een DigiD hebt, dan kan alles snel voor je geregeld worden. Je kunt een afspraak maken door te bellen met 0168 33 13 57 of een e-mail te sturen naar [email protected]