Welke hulp in de gemeente Moerdijk is er voor jou?

Tips

Wist je dat er in gemeente Moerdijk verschillende mogelijkheden zijn om beter te worden in omgaan met geld? Vaak denk je bij (geld)hulp in de gemeente Moerdijk aan toeslagen (een financiële bijdrage in de kosten) en uitkeringen, maar je kunt in de gemeente Moerdijk meer hulp krijgen. We hebben verschillende soorten hulp bij geldzaken voor je op een rij gezet.

Hulp met de computer en internet

Via de computer kun je veel regelen. Ook geldzaken kun je via internet regelen. Je kunt toeslagen aanvragen, je belastingaangifte doen, werk zoeken en ga zo maar door. Wanneer het om geldzaken gaat, is het fijn om de computer te gebruiken. Als je niet zo goed met de computer, tablet of het internet om kunt gaan, dan zijn er verschillende manieren waarop je het kunt leren.

Bij de Bibliotheek West-Brabant in Zevenbergen kun je gratis de basiscursus Klik&Tik volgen. Daar leer je beter gebruik te maken van de computer of tablet. Als je de cursus gevolgd hebt, weet je onder andere hoe je moet e-mailen, hoe je formulieren op internet invult en hoe je veilig het internet op kunt.

Weet je al hoe je moet omgaan met de computer, Vind je het lastig om met de websites van de overheid te werken of jouw DigiD te gebruiken? In de gratis cursus Digisterker leren we je hoe je gebruik kunt maken van digitale (overheids)diensten. Onder andere het aanmaken en gebruiken van een DigiD-code komt aan bod.

18 jaar en dan - geld checklist

Heb je vragen over digitaal contact met de overheid, dan is er een informatiepunt waar je gratis naartoe kunt. Het Informatiepunt Digitale Overheid vind je in de bibliotheek in Zevenbergen en een aantal keren per jaar in Gemeenschapshuis de Blokhut in Helwijk. Je hoeft geen afspraak te maken. Bij het informatiepunt kun je vragen stellen over verschillende zaken die je online kunt regelen, zoals bijvoorbeeld DigiD, belastingen, het verlengen van je rijbewijs, je AOW, uitkering en aanvragen van zorgtoeslag.

Let op: je hoeft geen lid te zijn van de bieb om de cursussen in de bieb te volgen! Alle cursussen zijn gratis te volgen voor iedereen uit de gemeente Moerdijk.

Leer meer over geldzaken

Wil je graag meer leren over geldzaken? Dan kun je op de website van Steffie leuke filmpjes en korte cursussen vinden die je helpen geldzaken beter te begrijpen. Er is een uitleg over verzekeringen (wat zijn dat en waarom bestaan ze?). Je vindt er stap voor stap uitleg over hoe je kunt internetbankieren en nog veel meer. Behalve informatie over geld, kun je er nog meer informatie terug vinden over andere onderwerpen, zoals gezondheid, liefde, eten en drinken en reizen.

Krijg jij weleens post over geldzaken en snap je niet goed wat ze begrijpen? Je bent niet de enige. In Nederland zijn ongeveer 2,5 miljoen mensen die het ook moeilijk vinden. In de Zevenbergse bibliotheek kun je deelnemen aan de Taaloefengroep om zo beter te leren lezen. Je hoeft geen lid te zijn van de bieb en je mag gratis meedoen. Als je beter leert lezen, wordt het ook makkelijker om te snappen wat er in je post staat.

18 jaar en dan - geld checklist
de gevaren van achteraf betalen - beter met geld Moerdijk
jongeren en geld - beter met geld Moerdijk

Grip op je knip

In de gemeente Moerdijk zijn er 20 SchuldHulpMaatjes van Stichting Grip op je knip die je kunnen helpen als je vragen hebt over geld of wanneer je je zorgen maakt over geld. Lukt het je niet om een toeslag aan te vragen? Is er opeens minder geld om uit te geven, omdat je situatie veranderd is (bijvoorbeeld door een scheiding of ontslag op je werk)? Of kun je je rekeningen niet meer betalen? Het zijn allemaal zaken waar een Maatje je bij kan helpen. Samen met een Maatje kun jij werken aan meer grip op je geld.

Wil je liever zelf aan de slag en wil jij graag leren om goed om te gaan met geld? Dan kun je nu gratis en anoniem een geldplan maken. Er zijn al bijna 500.000 mensen geweest die een plan gemaakt hebben. Zij wilden leren om beter om te gaan met geld. Door de vragen te beantwoorden hebben zij een geldplan van het Nibud gekregen dat past bij hun situatie. Zij hebben nu en in de toekomst meer grip op hun geld. Dat scheelt stress en zorgen. Dat kun jij ook bereiken door een geldplan te maken.