Problemen met geld voorkomen: 10 tips

Tips

Geld kan soms best ingewikkeld zijn. Je moet betalen voor je huis, je boodschappen en nog veel meer. Het is belangrijk om goed met je geld om te gaan. Zo voorkom je problemen met geld. Wil je weten hoe je dat doet? Lees dan deze 10 tips. Hiermee leer je makkelijker omgaan met je geld. Zo houd je misschien zelfs geld over voor leuke dingen!

1. Betaal altijd op tijd

Het is heel belangrijk dat je elke maand je vaste lasten op tijd betaalt. Vaste lasten zijn kosten die elke maand terugkeren, zoals de huur, hypotheek, verzekeringen en al je andere belangrijke rekeningen. Door deze rekeningen op tijd te betalen, voorkom je problemen met geld zoals extra kosten.

Betaal vaste lasten automatisch

Het kan handig zijn om al je rekeningen automatisch te betalen via internetbankieren. Zo hoef je niet elke maand aan elke rekening te denken en vergeet je geen enkele betaling. Je kunt zelf kiezen op welke dag van de maand het geld van je bankrekening afgehaald wordt en je ontvangt altijd een melding wanneer er een bedrag van je rekening wordt gehaald.
Vind je het lastig om dit zelf op de computer in te stellen? Het digi-taalhuis helpt je gratis om beter te worden met het regelen van online zaken.

Problemen met geld voorkomen - 10 tips - Beter met geld Moerdijk
hulp bij belastingaangifte doen

2. Zoek uit waar je recht op hebt

Soms kun je geld krijgen van de overheid. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van toeslagen. Op de website van Dat geldt voor mij kun je verschillende checks invullen. Als je de vragen online beantwoordt, dan kom je erachter welke regelingen allemaal gelden voor jou. Dat is beslist de moeite waard. Hulp nodig met het invullen van de checks? De gemeente helpt je gratis.

Toeslagen

Toeslagen is hulp van de overheid voor het verminderen van bepaalde kosten, zoals huur of zorgverzekering. Het is belangrijk om te weten waar je recht op hebt en deze toeslagen aan te vragen als dat mogelijk is. Zo kun je ervoor zorgen dat je elke maand wat extra geld hebt om je vaste lasten te betalen.

Andere regelingen

Naast toeslagen zijn er ook andere regelingen waar je mogelijk gebruik van kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan studiefinanciering, kinderbijslag of een budgetcoach. Het is altijd verstandig om te onderzoeken of je hier recht op hebt en hoe je deze regelingen kunt aanvragen. Zo kun je het meeste uit je geld halen.

3. Vraag om hulp als je je zorgen maakt over geld

Krijg je stress van geld? Vraag dan om hulp. Er zijn organisaties die jou gratis advies kunnen geven over hoe je met je geld om moet gaan. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je veel schulden hebt of omdat je niet goed weet hoe je moet sparen. Maar ook als je gewoon wat hulp en advies bij problemen met geld kunt gebruiken, kun je altijd terecht bij onderstaande organisaties.

Schuldhulpverlening

Als je in de problemen zit door schulden, is het belangrijk om snel hulp te zoeken. Schuldhulpverlening kan je hierbij helpen door samen met jou een plan van aanpak op te stellen en te praten met schuldeisers (bedrijven en mensen waar jij geld aan moet betalen). Samen met de schuldhulpverlening van gemeente Moerdijk kun je stap voor stap werken aan het oplossen van je geldproblemen.

Problemen met geld voorkomen - Beter met geld - Gemeente Moerdijk

4. Schrijf op wat je verdient en wat je uitgeeft

Het is goed om een lijstje te maken van jouw inkomsten en uitgaven. Dit helpt je om beter te zien waar je geld naartoe gaat. Er zijn ook tips en tools die je hierbij kunnen helpen. Zo kun je bijvoorbeeld een geldplan maken op de website van het Nibud. Hiermee kun je in kaart brengen hoeveel geld er binnen komt en waar je het aan uitgeeft. Op deze manier krijg je meer inzicht in jouw situatie en wat je kunt besparen.

Problemen met geld voorkomen - Beter met geld - Gemeente Moerdijk

5. Kijk hoe je minder geld kunt uitgeven

Als je meer grip op je geld wilt krijgen, kan het een goed idee zijn om contant te betalen in winkels. Met je pas of telefoon betalen is erg makkelijk en daardoor geef je misschien zonder dat je het merkt geld uit aan spullen die je niet nodig hebt.

Op deze website kun je verder veel tips vinden over hoe je geld kunt besparen. Dit kan gaan over boodschappen doen, minder energie gebruiken of andere manieren om minder geld uit te geven. Ook vind je gratis uitjes voor het hele gezin.

6. Koop niet zomaar dingen

Voordat je iets koopt, denk goed na. Vraag jezelf af of je het echt nodig hebt. Soms is het beter om nog even te wachten met kopen. Zo voorkom je dat je onnodig geld uitgeeft en kun je misschien wat sparen voor later.

Het kan aantrekkelijk lijken om grote aankopen te doen op afbetaling, maar het is belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan. Ook achteraf betalen is niet altijd verstandig. Je leest hier meer over de gevaren van achteraf betalen.

Problemen met geld voorkomen - 10 Tips - Beter met Geld Moerdijk

7. Kijk of je meer geld kunt verdienen

Misschien kun je een extra baan vinden of wat bijverdienen. Dit kan helpen om meer geld binnen te krijgen. Ga bijvoorbeeld eens langs bij een uitzendbureau in Zevenbergen of klop aan bij één van de bedrijven op industrieterrein Moerdijk.

Let wel op dat je het niet te druk krijgt. Zorg ook voor voldoende rust en ontspanning. Stress kan er namelijk voor zorgen dat je zonder na te denken geld uitgeeft aan dingen die je helemaal niet nodig hebt.

Problemen met geld voorkomen - 10 Tips - Beter met Geld Moerdijk

8. Check of je extra kunt besparen

Veel mensen betalen teveel geld voor energie of hun zorgverzekering. Of dat ook voor jou geldt, kun je checken op de website van Dat geldt voor mij. Doe de check en zie of je geld kunt besparen.

Energievergelijker

Met de energievergelijker van Dat geldt voor mij kun je snel zien welke energieleverancier het voordeligst is voor jouw situatie. Zo kun je jaarlijks flink wat geld besparen op je vaste lasten.

Zorgvergelijker

Ook kun je met de zorgvergelijker van Dat geldt voor mij zien welke zorgverzekering het beste bij jou past en waar je misschien op kunt besparen. Zo houd je per maand meer geld over voor andere belangrijke betalingen.

9. Spaar geld voor als er iets onverwachts gebeurt

Het is slim om iedere maand wat geld te sparen voor als er ineens iets kapot gaat of als je onverwacht een rekening krijgt. Zo kom je niet meteen in de problemen als je plotseling een nieuwe wasmachine nodig hebt of onverwacht naar het ziekenhuis moet. Probeer minimaal een paar honderd euro extra te hebben voor dit soort situaties. Met wat spaargeld heb je minder geldzorgen en hoef je niet in paniek te raken als er iets onverwacht gebeurt dat geld kost.

Problemen met geld voorkomen - 10 Tips - Beter met Geld Moerdijk

10. Maak geen schulden

Probeer te leven van het geld dat je hebt. Schulden maken geeft veel stress. Als je toch schulden hebt, vraag dan snel om hulp om deze kleiner te maken of weg te werken. Schulden kunnen namelijk snel hoger worden door hoge rentes en boetes. Probeer daarom niet meer geld uit te geven dan je hebt. Als je toch geld wilt lenen, zorg ervoor dat je dit kunt terugbetalen zonder problemen.

Voorkom problemen met geld

Door deze tips te volgen, leer je steeds beter omgaan met geld en kom je minder snel in de geldproblemen. Begin met kleine stappen en vraag hulp als je dat nodig hebt. Zo word je vanzelf beter in het regelen van je geldzaken.