Tips voor hulp bij laag inkomen Zevenbergen

Heb je moeite om rond te komen met je inkomen? Dat is vervelend, maar je bent niet de enige. Er zijn in Zevenbergen veel mensen met een laag inkomen. De meesten daarvan hebben problemen om van dat lage inkomen goed te kunnen leven. Gelukkig is er hulp bij laag inkomen Zevenbergen. We geven je tips en je kunt lezen waar je hulp kunt krijgen.

Zorg voor overzicht

Een goed overzicht is de basis van meer grip op je geld. Als je precies weet hoeveel geld je krijgt en hoeveel geld je betaalt, begrijp je je eigen geldzaken steeds beter. Hier zijn een paar stappen om een overzicht te maken.

Start met een overzicht van je inkomsten

Begin met het opschrijven van al je inkomsten. Denk aan je salaris, toeslagen, kinderbijslag, en eventuele andere inkomstenbronnen. Schrijf het totale bedrag op dat je elke maand ontvangt.

Schrijf je kosten op

Schrijf al je vaste kosten op, zoals huur, gas, water, elektriciteit, verzekeringen en abonnementen. Schrijf daarna alle betalingen op die niet altijd even hoog zijn, zoals boodschappen, kleding, of een keer naar de bioscoop. Zo krijg je een goed idee van waar je geld naartoe gaat.

Bedenk wat belangrijk is en minder belangrijk

Beslis welke kosten nodig zijn en welke niet. Vaste lasten (zoals de huur, water en electra) moeten natuurlijk betaald worden, maar op wisselende (variabele) kosten kun je vaak besparen. Probeer onnodige kosten te verminderen of spullen die je niet nodig hebt helemaal niet te kopen.

Maak een plan

Zet je inkomsten en betalingen naast elkaar en kijk waar je kunt besparen. Kijk naar je inkomsten en zorg ervoor dat de kosten niet hoger zijn dan die inkomsten. Probeer een deel van je inkomen opzij te zetten voor onverwachte kosten. Dat is fijn als bijvoorbeeld je wasmachine ineens stuk gaat. Als je spaargeld hebt, kun je hem meteen laten maken of misschien zelfs een hele nieuwe kopen. Dat scheelt veel stress!

Bespaartips

Er zijn veel kleine veranderingen die je kunt maken om geld te besparen. Hier zijn een aantal handige bespaartips voor mensen met een laag inkomen in Zevenbergen:

1. Boodschappen doen

 • Maak een boodschappenlijstje en houd je daaraan. Zo voorkom je dat meer koopt dan dat je nodig hebt.
 • Koop huismerken in plaats van A-merken. Bijvoorbeeld frisdrank waar het Jumbologo op staat in plaats van Coca-Cola. De merken van de supermarkt zelf zijn vaak goedkoper en van vergelijkbare kwaliteit.
 • Let op aanbiedingen en koop meer producten in één keer als het product een lange houdbaarheidsdatum heeft.
Hulp bij laag inkomen Zevenbergen

2. Energiekosten verlagen

 • Zet de thermostaat een graadje lager en trek een warme trui aan.
 • Gebruik energiezuinige apparaten en lampen.
 • Doe lichten uit in kamers waar niemand is en trek stekkers uit het stopcontact van apparaten die je niet gebruikt.
 • Meer tips om energiekosten te verlagen lees je hier

3. Vervoer

 • Gebruik de fiets of het openbaar vervoer in plaats van de auto. Daarmee kun je besparen op op brandstof- en onderhoudskosten.
 • Kijk of je misschien kunt carpoolen (samen met anderen in één auto rijden naar bijvoorbeeld je werk).

4. Abonnementen en lidmaatschappen

Extra Inkomsten

Naast besparen, kun je ook proberen je inkomsten te verhogen. Hier zijn enkele ideeën voor mensen in Zevenbergen:

Bijverdienen

 • Zoek naar een bijbaan die je naast je huidige werk kunt doen. In de gemeente Moerdijk zijn bijvoorbeeld veel fruittelers, die in het appel- en perenpluk seizoen blij zijn met extra mensen die helpen. Je kunt ook denken aan oppassen of de tuin doen bij mensen die je kent.
 • Verkoop spullen die je niet meer nodig hebt via websites als Marktplaats of Vinted.

2. Toeslagen en uitkeringen

 • Controleer of je recht hebt op toeslagen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, of kinderopvangtoeslag. Deze kunnen zorgen voor meer inkomen. Hier lees je meer over toeslagen.
 • Informeer bij gemeente Moerdijk naar mogelijke hulp bij laag inkomen in Zevenbergen, zoals bijzondere bijstand of andere regelingen waar je gebruik van kunt maken.
Hulp bij laag inkomen Zevenbergen - Moerdijk

Uit de schulden

Heb je schulden? Heb je schulden? Het is belangrijk om snel actie te ondernemen. Als je er zelf niet uitkomt, zoek dan hulp. Gemeente Moerdijk kan je helpen. En er zijn meer organisaties die je helpen om uit de schulden te komen. Gemeente Moerdijk kan je helpen om een plan te maken om deze af te betalen. Dit heet een schuldenregeling. Onze hulpverleners werken samen met jou om een overzicht te maken van al je schulden. Daarna maken we een plan om deze stap voor stap af te lossen. Soms kan de gemeente afspraken maken met je schuldeisers over de betalingen. Het doel is om je schulden op een haalbare manier af te lossen, zodat je weer gezond met je geld om kunt gaan.

hulp bij laag inkomen moerdijk

Waar kun je naartoe voor hulp?

Met een laag inkomen rondkomen kan moeilijk zijn. Door slim om te gaan met je geld, kun je je situatie verbeteren. Maak een plan, bespaar op dagelijkse kosten, zorg voor extra inkomsten en pak schulden aan. Zoek hulp als je het zelf niet redt en blijf leren over geldzaken. Zo kun je stap voor stap werken aan een toekomst zonder geldzorgen.

hulp bij laag inkomen moerdijk