Het verhaal van Mark: van geldproblemen naar rust door sparen

Ervaring

We spraken met Mark uit Standdaarbuiten. Een 32-jarige man die eerst geldproblemen had en daarna meer rust door sparen kreeg. Hij praat over hoe hij zijn manier van omgaan met geld veranderde en nu voldoende reserve heeft voor onverwachte kosten.

In de problemen door een kapotte auto

Als we Mark ontmoetten, begint hij gelijk met vertellen. “Een paar jaar geleden ging mijn auto plotseling kapot. Ik had geen geld opzij gezet voor zoiets, dus moest ik snel een dure reparatie betalen. Dit bracht me in de problemen, omdat ik mijn rekeningen niet meer kon betalen. Ik moest zelfs geld lenen van vrienden en familie. Het was een stressvolle tijd.”

Hij zegt dat het erg moeilijk was. “Ik maakte me constant zorgen over geld en hoe ik de eindjes aan elkaar moest knopen. Het voelde alsof ik nooit meer uit die schulden zou komen. Ik besefte toen dat ik iets moest veranderen aan de manier waarop ik met geld omging.”

  Rust door sparen autoreparatie
  Rust door sparen

  Hoe lukte het om de situatie te verbeteren?

  We vragen hem hoe het hem lukte om de situatie te veranderen. “Ik begon met het maken van een budget. Ik hield al mijn uitgaven bij en zag waar ik op kon besparen. Ik besloot om automatisch elke maand een klein bedrag naar een aparte spaarrekening te zetten. Dat geld is bedoeld voor onverwachte kosten, zoals reparaties of medische uitgaven.”

  Hij vertelt ons dat het in het begin het lastig was. “Ik moest mijn uitgavenpatroon aanpassen en op dingen besparen die ik leuk vond, zoals uit eten gaan en nieuwe gadgets kopen. Maar ik zag snel resultaat. Mijn spaarrekening groeide langzaam maar zeker en dat gaf me een goed gevoel.”

  Sparen veranderde zijn leven

  Hij gaat verder: “Na een tijdje had ik een mooi bedrag gespaard voor noodgevallen. Dit gaf me veel rust. Toen mijn koelkast plotseling kapot ging, kon ik de reparatie meteen betalen zonder stress. Ik had geleerd om beter met mijn geld om te gaan en dat voelde geweldig.

  Het heeft me veel rust en zekerheid gegeven. Ik maak me nu minder zorgen over onverwachte kosten, omdat ik weet dat ik een reserve heb. Ook let ik nu veel beter op hoeveel geld ik uitgeef. Ik geef niet zomaar geld uit, maar denk goed na voordat ik iets koop.”

  Oefenen met cijfers - Beter met geld Moerdijk

  Tips van Mark

  Natuurlijk vroegen we Mark of hij nog tips heeft. Met een glimlach vertelt hij, dat hij graag tips geeft. “Maak een budget en houd je uitgaven bij. Zet elke maand automatisch een bedrag opzij, hoe klein ook. Begin met een spaarpotje voor noodgevallen. Het geeft je rust en zekerheid. Kleine beetjes tellen op en voor je het weet, heb je een mooie reserve opgebouwd.”

  Wanneer we hem bedanken voor zijn eerlijke verhaal, zegt Mark: “Graag gedaan! Ik hoop dat mijn verhaal anderen kan helpen om het belang van sparen in te zien. Het heeft mijn leven echt veranderd en ik gun iedereen dezelfde rust en zekerheid.”

  rust door sparen - ervaringsverhaal