Schulden? Niets om je voor te schamen

Ervaring

Praten over schulden? Dat is niet makkelijk. Toch is het hebben van schulden heel normaal. Schaam je niet voor schulden! Wist je dat 33% van de gezinnen en mensen die een huis delen (huishoudens) soms moeite hebben om alle rekeningen op tijd te betalen? Je bent dus echt niet de enige met geldzorgen. Wat jouw situatie ook is, onthoud dat je er niet alleen voor staat. Er zijn verschillende manieren waarop je geholpen kunt worden. We leggen je uit hoe dat werkt, maar eerst vertellen we meer over schulden.

Wat zijn schulden?

Een schuld is geld dat je iemand anders moet terugbetalen. Stel je voor dat je €20 leent van een vriend omdat je bankrekening leeg is. Het geld (€20) dat je van je vriend hebt geleend, dat is een schuld. Het is geld dat je moet terugbetalen. Dat is hetzelfde voor het geld dat je leent van banken of andere organisaties. Als je bijvoorbeeld een lening (een hypotheek) afsluit om een huis te kopen, dan heb je een schuld bij de bank. Als je rekeningen niet op tijd betaalt, dan noemen we dat ook een schuld.

schaam je niet voor schulden

Wanneer zijn schulden een probleem?

Heel veel mensen hebben schulden, maar niet al die mensen hebben een geldprobleem. Is het geld dat je moet betalen hoger, dan het geld dat je hebt? Heb je elke maand moeite om je rekeningen te betalen? Of moet je geld lenen om van te kunnen leven? Dan heb je misschien een schuldenprobleem. Misschien voel je je ook gestrest en maak je je zorgen over geld. Dit zijn allemaal tekens dat je schulden misschien een probleem zijn. Gelukkig zijn er mensen en organisaties die je kunnen helpen om van je schulden af te komen.

Waarom hoef je je niet te schamen voor schulden?

Het hebben van schulden is niets om je voor te schamen. Het kan iedereen overkomen. Misschien had je een grote rekening, verloor je je baan, of had je andere kosten die je niet verwachtte. Dat is oké. Het is belangrijk dat je nu naar oplossingen zoekt. En onthoud, je bent niet alleen. Veel mensen hebben schulden. Het gaat erom wat je doet om het te verbeteren, en dat je actie onderneemt. Schaam je niet voor schulden en kop op, je kunt dit aan!

wat is schuldhulpverlening?
wat is schuldhulpverlening?

Waarom krijg je stress van schulden?

Je maakt je zorgen over hoe je alles moet betalen. Je bent misschien bang dat je niet genoeg geld hebt om je rekeningen te betalen. Je kunt ook veel nadenken over de toekomst. Wat gebeurt er als je je schulden niet kunt betalen? Het kan zomaar dat je niet goed kunt slapen ’s nachts. En al die zorgen en angst kunnen veel stress veroorzaken. Het is niet leuk om constant over geld te moeten stressen. Schaam je niet voor schulden en zoek hulp, zodat je je snel weer beter voelt.

Gratis schuldhulp voor inwoners van gemeente Moerdijk

Het is goed om snel hulp te zoeken als je zorgen over geld hebt. Als je snel hulp bij schulden krijgt, is dat beter. Kun je niet meer betalen voor eten of je huis? Heb je minder geld na een scheiding of verlies van je baan? Heb je geldzorgen of heb je schulden en weet je niet wat je moet doen? Je bent niet alleen, wij kunnen je helpen.

In Moerdijk zijn er 20 SchuldHulpMaatjes die je gratis kunnen helpen. SchuldHulpMaatjes helpen bijvoorbeeld met het aanvragen van toeslagen of het invullen van formulieren en bieden directe hulp bij schulden.

Je kunt ook bellen met de gemeente (14 0168) en vragen om schuldhulp. Bij Geld en Recht van Surplus krijg je gratis advies over verschillende onderwerpen die met geld te maken hebben. Wil je meer weten over uitkeringen, toeslagen of heb je hulp nodig bij ingewikkelde zaken zoals een echtscheiding? Geld en Recht helpt je verder.

Schulden? Schaam je niet en zoek hulp!

Schulden komen vaak voor en veel mensen hebben ermee te maken. Het is belangrijk om te onthouden dat schulden niet iets zijn om je voor te schamen. Er zijn oplossingen om ermee om te gaan. Inwoners van de gemeente Moerdijk kunnen gratis hulp krijgen om van hun schulden af te komen.