Wat is schuldhulpverlening en hoe werkt het?

Actueel

Heb je schulden en kun je deze zelf niet oplossen? Dan kun jij gratis hulp krijgen van gemeente Moerdijk. Als de schulden zo hoog zijn, dat ze niet makkelijk op te lossen zijn (problematische schulden), dan krijg je speciale hulp. Deze hulp heet schuldhulpverlening. Zijn je schulden minder hoog en kun je er na een adviesgesprek zelf mee aan de slag? Dan is gewone schuldhulp genoeg voor jou. Daarover vind je hier meer informatie.

Maar wat is schuldhulpverlening bij problematische schulden? Wij leggen je uit hoe dat precies werkt. Deze schuldhulpverlening begint met een minnelijk traject. Dit betekent dat je samen met iemand van de gemeente (de schuldhulpverlener) gaat praten met de mensen of bedrijven waar je schuld bij hebt. Deze mensen of bedrijven heten schuldeisers. Het doel is om afspraken te maken over het terugbetalen van je schulden.

Hoe werkt schuldhulpverlening?

Er zijn verschillende manieren om te beginnen met schuldhulpverlening voor problematische schulden (schulden die zo hoog zijn, dat je er niet meer zonder schuldhulpverlening van af kunt komen):

1. Je neemt zelf contact op

Je belt of mailt zelf met de schuldhulpverlening bij de gemeente Moerdijk. De gegevens vind je hier. De gemeente is verplicht om binnen vier weken een gesprek met je plannen. In een heel moeilijke situatie moet je binnen drie dagen geholpen worden. Een moeilijke situatie is een dreigende ontruiming van je huis (zoals wanneer je misschien je huis uitgezet wordt door de verhuurder). Of wanneer het bedrijf dat water, gas of elektriciteit aan je levert, zegt dat ze geen stroom, water en elektra meer aan je gaan leveren. Ook als de zorgverzekering wordt gestopt, moet de gemeente je zo snel mogelijk helpen.

2. De gemeente neemt contact met jou op

De gemeente kan je ook hulp aanbieden zonder dat jij ze hebt gebeld of gemaild. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld een achterstand hebt bij de betaling van de huur of energierekening. De gemeente Moerdijk krijgt dan een melding van de schuldeiser. Daarna zal een medewerker van de gemeente contact met je opnemen en je uitnodigen voor een gesprek.

wat is schuldhulpverlening? - gemeente Moerdijk

Het begint met een minnelijk schuldentraject

Zijn je schulden op te lossen zonder het traject? Dan krijg je andere hulp van de gemeente. De gemeente zal je in alle gevallen helpen. Voor de speciale schuldhulpverlening en het minnelijke schuldentraject zijn er verschillende eisen. Als je aan die eisen voldoet, dan ga je aan de slag met een schuldhulpverlener van de gemeente. Dit is iemand die bij de gemeente Moerdijk werkt en alles weet van schulden en hoe je van schulden af kunt komen. Voldoe je niet aan de eisen? Dan helpt de gemeente je op een andere manier.

Voldoe je wel aan de eisen, dan geeft de schuldhulpverlener je antwoord op de vraag: Wat is schuldhulpverlening? Samen met je schuldhulpverlener begin je met het minnelijke traject. Zo een traject bestaat uit verschillende stappen die gevolgd kunnen worden.

Het minnelijk traject kan bestaan uit verschillende onderdelen. Dit zijn ze:

Schuldbemiddeling

De schuldhulpverlener kijkt samen met jou hoeveel je per maand kunt betalen zonder in de problemen te komen.

Dat komt te staan in een plan en de afspraken daarover worden voor je op papier gezet. De schuldhulpverlener zal er in het begin voor zorgen dat al je vaste kosten (zoals de huur en de energierekening) betaald worden. Daarna krijg je weekgeld om je dagelijkse betalingen te kunnen doen.

De schuldhulpverlener probeert afspraken te maken met de schuldeisers over de bedragen die je moet betalen (de af te lossen bedragen). De schuldeisers zijn niet verplicht om mee te doen, maar vaak lukt het om betaalafspraken te maken.

De schuldhulp van de gemeente Moerdijk duurt 1,5 jaar en in die tijd zul je zoveel mogelijk schulden gaan betalen. Als er na 1,5 jaar nog schulden over zijn, dan hoef je die meestal niet meer te betalen. Dit staat in de betaalafspraken die van tevoren zijn gemaakt met de schuldeisers.

Dwangakkoord

Als de schuldeisers niet willen meewerken, kan de rechter ze dwingen om mee te werken. Dat noemen ze een dwangakkoord. De schuldhulpverlener helpt je met de aanvraag bij de rechtbank. Als de schuldeisers geen goede reden hebben om te weigeren, dan zal de rechter besluiten dat ze toch moeten meewerken.

Saneringskrediet

Je kunt soms ook een lening krijgen van de gemeente om jouw schuldeisers te betalen. Dit is een saneringskrediet en het wil zeggen dat de gemeentelijke kredietbank de schuldeisers betaalt. Over de hoogte van de terug te betalen bedragen heeft de schuldhulpverlener overleg gehad met de schuldeisers. Dat is op papier gezet en ondertekend door iedereen.

Samen met de schuldhulpverlener kijk je of dit past bij jouw situatie en of je voldoet aan alle voorwaarden. Het saneringskrediet is een lening die je terug moet betalen. Daar krijg je 1,5 jaar voor en net als bij alle leningen zul je rente erbij moeten betalen. Het voordeel voor jou is dat de kredietbank de uitbetaling aan jouw schuldeisers regelt. Jij hoeft zelf alleen maar aan de gemeentelijke kredietbank te betalen. De kredietbank wordt jouw enige schuldeiser. Dat geeft rust.

wat is schuldhulpverlening?
wat is schuldhulpverlening?

Soms volgt een wettelijk schuldentraject

Lukt het minnelijk traject niet? Dan kun je de rechter vragen of je recht hebt op het wettelijk traject. Dat noemen ze de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). De schuldhulpverlener van de gemeente kan je hierbij helpen. Zo heb je de beste kans om je schulden op te lossen en een nieuwe start te maken.

Schulden? Blijf er niet mee zitten! Vraag hulp aan gemeente Moerdijk als je schulden hebt die je zelf niet kunt oplossen. Zij zijn er om je te helpen en samen kunnen jullie werken aan een toekomst zonder geldzorgen.

De gemeente helpt bij schulden

Ook is het belangrijk ervoor te zorgen dat je in de toekomst geen schulden meer krijgt. De gemeente kan je helpen met een persoonlijk geldplan, zodat je leert hoe je beter met geld kunt omgaan en je geldzaken op orde kunt houden. Je staat er niet alleen voor, wij zijn er om jou te helpen! Wacht niet te lang en neem contact met ons op voor meer informatie over schuldhulpverlening. Samen werken aan een toekomst zonder schulden!

Wat is schuldhulpverlening nog meer?

Schuldhulpverlening gaat niet alleen over het wegwerken van schulden, het gaat ook over leren hoe je in de toekomst zelf je geldzaken goed kunt regelen. Denk hierbij aan twee belangrijke hulpmiddelen: budgetbeheer en budgetbegeleiding.

Wat is budgetbeheer?

Bij budgetbeheer zorgen we ervoor dat je betalingen altijd op tijd zijn en dat er geen nieuwe schulden of betalingsachterstanden komen. Op deze manier hoef je je tijdelijk geen zorgen te maken over je administratie. Zo vind je meer rust vinden en kun je je richten op andere dingen. Budgetbeheer duurt maximaal drie jaar, en er zijn drie opties: compleet, plus en basis. Al jouw inkomsten komen binnen op een speciale bankrekening (die beheerrekening genoemd wordt). Al jouw vaste lasten of een deel daarvan worden daarna vanaf deze rekening betaald.

Hoe werkt budgetbegeleiding?

Bij budgetbegeleiding leren we je hoe jij zelf op een goede manier met je geld kunt omgaan. Een medewerker van de gemeente helpt je om inzicht te krijgen in jouw inkomsten en uitgaven. Na een tijd zelf kun je zelf een duidelijke administratie maken en onderhouden. En weet je hoe je jouw uitgaven aanpassen aan je inkomsten. Zo voorkom je nieuwe schulden. Het is goed om budgetbegeleiding samen te doen met budgetbeheer, zodat je de beste resultaten bereikt.