Energie besparen? Wij geven je 5 tips

Actueel

De prijzen voor energie zijn hoog. Besparen op energie is een goede manier om de kosten te verlagen. Wij geven je meerdere tips om je energierekening een stuk lager te krijgen. Energie besparen hoeft niet duur te zijn, je zult door kleine aanpassingen al verschil merken.

Tip 1 - Zet de verwarming een beetje lager

De verwarming verbruikt veel energie. Als je wilt besparen op energie, dan is de verwarming een goed startpunt. Zet de verwarming op maximaal 19 graden als je thuis bent. ’s Nachts of als je weg bent, kun je de verwarming wat lager zetten. 15 Graden is dan warm genoeg. Heb je vloerverwarming? Dan is het beter om de thermostaat niet lager dan 17 of 18 graden te zetten.

Je kunt ook rekening houden met de verschillende kamers in je huis. Bij slaapkamers is het bijvoorbeeld niet echt nodig om te zorgen voor extra verwarming (tenzij het buiten heel koud is). Verwarm alleen de kamers waar je het meeste bent, zoals de keuken en de woonkamer. In de andere kamers kun je de verwarming aanzetten wanneer je er gebruik van gaat maken. Bijvoorbeeld je werkkamer als je thuis gaat werken of de badkamer voordat je gaat douchen.

Zachte, warme dekens en een lekkere trui helpen je om zelf goed warm te blijven als je de verwarming op 19 hebt gezet. En vergeet je niet om de gordijnen ’s avonds dicht te doen? Dat helpt om koude tocht vanuit je ramen te voorkomen. Let er wel op, dat ze niet voor de verwarming hangen. Dan kost het juist meer om energie om de ruimte te verwarmen.

Energie besparen - 5 tips - beter met geld Moerdijk

Tip 2 - Ga slim om met lampen

Maak er een gewoonte van om het licht uit te doen als je een kamer uitgaat. Als er niemand in de kamer is, dan is er ook geen licht nodig. Als jij en je huisgenoten er eenmaal aan gewend zijn, dan kan dat veel energie besparen.

Wist je dat ledlampen zuiniger zijn dan andere lampen? Ze gebruiken 90% minder energie dan gloeilampen of halogeenlampen en gaan ook langer mee. Lukt het niet om alle oude lampen in 1 keer te vervangen? Vervang dan de lampen die het meeste en het langste branden dan als eerste. Zo begin je meteen met besparen en kun je stap voor stap alle oude lampen vervangen.

Als je niet goed weet welke lamp je moet kiezen, dan kun je de keuzehulp van Milieu Centraal gebruiken. In 5 stappen heb je de goede lamp gevonden. Je vindt de keuzehulp hier.

energie besparen

Tip 3 - Gebruik minder warm water

Een groot gedeelte van de energie die je gebruikt, komt door het gebruik van warm water. Als je minder warm water gebruikt, dan kun je snel besparen op de kosten voor je energie. Warm water besparen doe je bijvoorbeeld door steeds maximaal 5 minuten te douchen en wat minder vaak te douchen. In plaats van elke dag een douche te nemen, kun je jezelf ook 2 keer per week aan de wastafel wassen. Minder vaak in bad (als je die hebt) is ook een goede manier om te besparen. Als je bad gaat, gebruik je 3 keer zoveel water en energie als bij een douche van 5 minuten.

Je vieze kleren kun je meestal ook op 30 graden goed schoon krijgen. Dat is zuiniger dan wassen op 60 graden. Heeft jouw wasmachine een eco-programma? Dan is het goed om dat gebruiken bij een normale was. Zorg er ook voor de wasmachine vol is wanneer je hem aan zet. Dan hoef je hem minder vaak te laten draaien. Dat is pas energie besparen. Hetzelfde geldt voor de vaatwasser. Gebruik het eco-programma als dat er op zit en zet hem pas aan als hij vol zit.

Energie besparen

Tip 4 - Ga handig om met apparaten

Wist je dat apparaten ook stroom gebruiken als je ze niet gebruikt? Gebruik je een apparaat niet? Zet het uit. Je kunt zelfs energie besparen als je de stekkers uit het stopcontact haalt. Als het apparaat een uitknop heeft, dan is het beter om die te gebruiken in plaats van de stand-by knop. Als je een droger hebt, dan kun je veel energie besparen door de was vaker op te hangen aan de waslijn buiten of op zolder. Je kleren drogen gratis en blijven langer mooi. In de zomer is het voordeliger om een ventilator te gebruiken dan een airco. Een ventilator gebruikt namelijk een stuk minder energie.

Ben je toe aan een nieuw apparaat? Kijk dan naar het energielabel. Soms is een apparaat met een zuinig label een beetje duurder, maar na een tijd is de koop van een energiezuinig apparaat goedkoper. Dat komt omdat het minder stroom verbruikt en dat kan na een paar jaar veel geld schelen.

energie besparen

Tip 5 - Stap voor stap grote maatregelen nemen

Nog meer energie besparen? Dan zijn er ook grote maatregelen die je kunt nemen. Deze zijn vaak duurder en niet altijd makkelijk zelf uit te voeren. Zijn deze tips nog te duur voor je? Voer ze dan stap voor stap uit, zodat je de kosten voor jezelf in stukken kunt hakken.

Goede isolatie van je huis zorgt ervoor dat de warmte beter binnen blijft. Door de isolatie van je huis te verbeteren, kun je veel geld besparen. Als je een oud huis hebt met enkel glas, dan zal er veel warmte verloren gaan door je ramen. Dubbel glas laten zetten, zorgt voor minder kosten voor de verwarming van je kamers. Wil je graag een warm huis zonder gas? Dan kun je ervoor kiezen om je Cv-ketel te vervangen door een warmtepomp.

Een zonneboiler en zonnepanelen zijn ook goede manieren om na een aantal jaar te besparen op je energiekosten. Al deze keuze kosten veel geld. Hoe lang het duurt voordat je het geld weer terug hebt verdiend, dat ligt aan verschillende dingen. Voor een aantal maatregelen kun je een subsidie (vergoeding) krijgen. Of dat in jouw geval ook zo is, kun je terugvinden op de website van Milieu Centraal.

Energie besparen

Nog meer energie besparen? Bonus tips!

Tot slot nog een aantal extra bespaartips. Deze tips zorgen er voor dat je door (in verhouding weinig) geld uit te geven nog meer kunt besparen:

  1. Plaats speciale radiatorfolie achter alle radiatoren (op die manier blijft de warmte die langs de achterkant van de verwarming komt ook in de kamers).
  2. Dicht naden en kieren (met bijvoorbeeld tochtstrips of een brievenbusborstel hou je de kou beter buiten).
  3. Zet thermostaatknoppen op de radiatoren (zodat de verwarming stopt zodra de ingestelde temperatuur is bereikt).
  4. Plaats een waterbesparende kraan of mondstuk (dan komt er nog steeds een volle straal uit de kraan, maar je zal minder water gebruiken).