Actueel
5 signalen dat je financiële problemen krijgt (en hoe je ze voorkomt)
Geldproblemen ontstaan meestal niet van de ene op de andere dag. Vaak zijn er al vroeg waarschuwingssignalen die aangeven dat je financieel in de gevarenzone komt. Door deze signalen te herkennen en op tijd actie te ondernemen, kun je grotere problemen voorkomen. In deze blog bespreken we vijf signalen die erop wijzen dat je financiële problemen kunt krijgen – en wat je eraan kunt doen.
1. Je hebt geen overzicht meer over je inkomsten en uitgaven
Je houdt geen goed overzicht bij van je inkomsten en uitgaven en merkt dat je aan het einde van de maand steeds minder geld overhoudt. Misschien betaal je rekeningen zonder ze echt te controleren of schrik je als je je banksaldo bekijkt.
Wat kun je doen?
Maak een budget: Noteer je inkomsten en vaste lasten, zoals huur, energie, verzekeringen en abonnementen. Zo weet je precies hoeveel geld je écht te besteden hebt.
Gebruik een app of kasboekje: Apps zoals Grip of Dyme helpen je inzicht te krijgen in je uitgaven.
Check je automatische afschrijvingen: Betaal je nog voor abonnementen die je eigenlijk niet gebruikt? Zet ze stop.
2. Je betaalt rekeningen steeds later (of vergeet ze helemaal)
Je ontvangt een rekening en denkt: “Dat doe ik later wel”. Misschien heb je al aanmaningen gekregen omdat je een betaling bent vergeten. Achterstallige betalingen kunnen snel oplopen en extra kosten met zich meebrengen.
Wat kun je doen?
Zet herinneringen in je telefoon: Plan vaste momenten in de maand om je rekeningen te betalen.
Automatische incasso’s: Laat belangrijke rekeningen automatisch afschrijven, zodat je ze niet vergeet.
Maak afspraken met schuldeisers: Verwacht je dat je een rekening niet op tijd kunt betalen? Neem contact op met de leverancier en vraag of je in termijnen kunt betalen.
3. Je staat (bijna) altijd rood of leent geld voor je dagelijkse uitgaven
Als je aan het eind van de maand steeds rood staat of geld moet lenen om boodschappen te doen, is dat een duidelijk signaal dat je meer uitgeeft dan er binnenkomt.
Wat kun je doen?
Check waar je op kunt besparen: Kijk kritisch naar je uitgaven. Kun je ergens op bezuinigen, zoals boodschappen of abonnementen?
Spreid je betalingen: Grote rekeningen zoals gemeentelijke belastingen of zorgverzekering kun je vaak in termijnen betalen.
Stop met lenen voor kleine dingen: “Even” geld lenen voor een etentje of een nieuwe jas kan een gewoonte worden die op lange termijn voor problemen zorgt.


4. Je gebruikt ‘koop nu, betaal later’ te vaak
Diensten zoals Klarna, AfterPay en creditcards kunnen verleidelijk zijn. Je krijgt nu wat je wilt en betaalt later. Maar als je dit te vaak doet, stapelen deze betalingen zich op en kan het lastig worden om alles terug te betalen.
Wat kun je doen?
Betaal direct als het kan: Zo voorkom je dat je opeens veel rekeningen tegelijk moet betalen.
Schrijf je aankopen op: Houd bij hoeveel je nog moet betalen via ‘koop nu, betaal later’.
Bedenk of je het echt nodig hebt: Kun je het ook zonder deze aankoop redden? Of is het een impuls?
5. Je maakt je zorgen over geld (en slaapt er slecht van)
Lig je ’s nachts wakker omdat je bang bent dat je de huur of rekeningen niet kunt betalen? Stress over geld is een belangrijk signaal dat je financiën niet meer in balans zijn.
Wat kun je doen?
Praat erover: Je bent niet de enige die hiermee worstelt. Zoek steun bij familie, vrienden of een hulpverlener.
Schakel hulp in: In de gemeente Moerdijk kun je gratis terecht bij Geld & Recht of een schuldhulpverlener. Ze helpen je om overzicht te krijgen en een oplossing te vinden.
Maak een actieplan: Zet op een rij wat je moet betalen en hoe je dat gaat doen. Kleine stappen kunnen een groot verschil maken.
Voorkom geldproblemen, kom op tijd in actie!
Geldproblemen ontstaan meestal niet plotseling, maar sluipen er langzaam in. Signalen zoals het verliezen van overzicht over je inkomsten en uitgaven, rekeningen te laat betalen, structureel rood staan of geld lenen voor dagelijkse uitgaven, en te vaak gebruikmaken van ‘koop nu, betaal later’-diensten kunnen erop wijzen dat je financiële situatie verslechtert. Daarnaast is voortdurende stress over geld een belangrijk waarschuwingssignaal.
Door op tijd actie te ondernemen, zoals het maken van een budget, op tijd betalen van rekeningen, kritisch kijken naar uitgaven en hulp inschakelen wanneer nodig, kun je grotere problemen voorkomen. In de gemeente Moerdijk kun je gratis ondersteuning krijgen bij Geld & Recht of via de gemeente. Wacht niet te lang en pak je geldzaken op tijd aan.