Omgaan met geld, stel je eigen geldplan op

Tips

Goed omgaan met geld? Dat kun je leren. Je kunt nu gratis en anoniem een geldplan maken. Er zijn al bijna 525.000 mensen geweest die een plan gemaakt hebben. Zij wilden leren om beter om te gaan met geld. Door de vragen te beantwoorden hebben zij een geldplan van het Nibud gekregen dat past bij hun situatie. Zij hebben nu en in de toekomst meer grip op hun geld. Dat scheelt stress en zorgen. Ook jij kunt dat bereiken door een geldplan te maken.

Geldplan Nibud

Het Nibud is een landelijke organisatie die mensen helpt om goed met hun geld om te gaan. Ze hebben de geldplannen bedacht samen met 3 andere organisaties. Geldplannen zijn stappenplannen die je kunt gebruiken om je geldzaken beter te regelen. Met een geldplan kun je bijvoorbeeld stap voor stap leren hoe je je geld het beste kunt verdelen, zoals tussen sparen en leuke dingen kopen. Kortom: je leert omgaan met geld.

Het Nibud heeft geldplannen voor allerlei situaties, bijvoorbeeld voor als je schulden hebt, voor als je gaat scheiden of voor als je wilt sparen voor je pensioen. Het idee is dat je met een geldplan jouw situatie beter begrijpt en daarna leert wat je wel of niet kunt doen om slim om te gaan met je geld.

omgaan met geld - geldplannen - beter met geld Moerdijk

Hoe werkt het?

Als je in de gemeente Moerdijk woont, dan kun je gratis een geldplan maken op de speciale website. Er zijn verschillende geldplannen, zodat je kunt kiezen welk plan het beste bij je past. Als je een plan hebt uitgekozen, kun je aan de slag met het beantwoorden van de vragen. Als je iets moet opzoeken of even wilt stoppen, dan kun je alles opslaan en later weer doorgaan. Alles wat je invult, is van jou en kan niet door anderen worden bekeken.

Wanneer je alle vragen hebt beantwoord, dan krijg je een geldplan dat speciaal voor jou op maat gemaakt is. Dat plan helpt je om het doel te halen dat je graag wil (bijvoorbeeld meer sparen of minder schulden) en als je de stappen volgt in het plan, dan leer je stap voor stap omgaan met geld.

Stap voor stap omgaan met geld

We zetten de stappen voor je op een rij:

  • Ga naar de speciale website van de gemeente Moerdijk en het Nibud met geldplannen;
  • Kies het geldplan wat past bij jouw situatie en wensen (bijvoorbeeld beter rondkomen of sparen);
  • Vul de vragen in. Vind je dit moeilijk? Klik op het vraagtekentje voor meer informatie of vraag hulp met het invullen;
  • Na alle antwoorden, krijg je een persoonlijk geldplan met tips en een stappenplan;
  • Sla het geldplan op in je computer, tablet of telefoon of print het uit;
  • Probeer de tips uit en volg de stappen in het geldplan om in de toekomst meer grip op je geld te hebben.

Wat je invult, is alleen van jou. Niemand kan jouw gegevens bekijken, behalve wanneer je iemand toestemming hebt gegeven (bijvoorbeeld als je hulp hebt gevraagd met het invullen).

Omgaan met geld - geldplannen - beter met geld Moerdijk

Soorten geldplannen

Er zijn verschillende plannen om je te helpen goed om te gaan met geld. Kom je af en toe geld tekort? Dan kun je bijvoorbeeld de geldplannen “Beter rondkomen” of “Beter rondkomen met kinderen” gebruiken. Als je soms te weinig geld hebt, dan kun je de vragen van “Kom uit de geldzorgen” beantwoorden, zodat je niet meer wakker hoeft te liggen door geldproblemen.

Wil je graag sparen voor later, voor de studie van je (klein)kinderen of je pensioen? Ook dan zijn er speciale geldplannen om je te helpen je doel te halen. Voor wanneer je gaat scheiden, je baan verliest of je eigen bedrijf gaat beginnen zijn er weer andere plannen. Ook aan jongeren die binnenkort 18 jaar worden, is gedacht. Zodra je 18 bent, verandert er best veel op geldgebied. Met het speciale geldplan kun je zien wat je allemaal moet regelen en krijg je een plan waarmee je aan de slag kunt. Je leert stap voor stap omgaan met geld.

Hulp nodig?

Het maken van een geldplan kan je helpen om geldzorgen te verminderen, te sparen en meer grip op je geld krijgen. Heb je al gekeken op de website en vind je het moeilijk om alle vragen goed te beantwoorden? Dan kun je altijd iemand om hulp vragen. Misschien ken je mensen die verstand hebben van computers en geldzaken, waarmee je samen alles in kunt vullen. Je kunt ook een SchuldHulpMaatje of iemand van Geld & Recht vragen je te helpen. Zij hebben vaker mensen geholpen om geldplannen te maken en weten precies hoe het moet. Je kunt er zeker van zijn, dat ze met niemand anders over jouw persoonlijke gegevens zullen praten.

Omgaan met geld - geldplannen - beter met geld Moerdijk
Omgaan met geld - geldplannen - beter met geld Moerdijk

Verminder geldzorgen, maak een geldplan

Een geldplan van het Nibud geeft je steun en zorgt ervoor dat je je minder zorgen hoeft te maken over geldzaken. Bovendien kost het niets en kun je alles anoniem invullen. Niemand kan jouw gegevens zien en je kunt alles rustig invullen. Als je even pauze nodig hebt, kun je alles opslaan en later weer doorgaan. Slimmer omgaan met geld? Dat leer je door een geldplan. Dat leidt tot minder stress en zorgen!