Geld sparen: waarom is het belangrijk en hoe doe je het?

Tips

Waarom is geld sparen belangrijk?

Geld sparen geeft je rust en minder onzekerheid. Met een goed gevulde spaarpot ben je voorbereid op onverwachte kosten. Ook kun je sparen voor leuke dingen, zoals een vakantie of een nieuwe telefoon. Geld sparen is altijd slim. We geven je handige tips om te beginnen met sparen.

Minder onzekerheid

Met een spaarpot voel je je veiliger. Als je problemen hebt met geld, dan kun je je erg gestrest voelen. Geld sparen? Dan weet je dat je geld hebt voor noodgevallen. Dit geeft rust en vrijheid. Op die manier voel je minder spanning en kun je meer genieten van het leven.

Voorbereid op hoge kosten

Als je spaargeld hebt, dan heb je geld om onverwachte kosten te betalen. Bijvoorbeeld wanneer je wasmachine kapot gaat, kun je de rekening van de reparatie betalen met je spaargeld of misschien zelfs een nieuwe kopen.

Dure dingen kopen zonder lening

Sparen helpt je ook bij het kopen van grote dingen. Denk aan een huis, een auto of een nieuwe computer. Door te sparen, heb je geen lening nodig. Je weet dat je geld hebt als je het nodig hebt.

Lees ook het ervaringsverhaal van Mark uit Standdaarbuiten. Hij vertelt hoe hij eerst geldproblemen had en nu uit de problemen is geraak door te sparen.

Geld sparen - beter met geld Moerdijk
Problemen met geld voorkomen - 10 tips - Beter met geld Moerdijk
Geld sparen - beter met geld Moerdijk

Hoe begin je met geld sparen?

Beginnen met geld sparen is niet moeilijk. Met een paar simpele stappen kun je al een mooi bedrag sparen.

1. Maak een plan

Weet hoeveel je wilt sparen en waarvoor. Maak een lijstje van je spaardoelen en hoeveel geld je nodig hebt. Dit helpt je om het vol te houden.

2. Bepaal je spaardoelen

Het is belangrijk om een spaarpot te hebben voor kosten die je niet verwacht. Zodat je de koelkast kunt vervangen als die kapot gaat of je telefoon als je hem per ongeluk laat vallen. Daarnaast is het ook leuk om andere doelen te hebben. Bedenk waar je voor wilt sparen. Dit kunnen korte termijn doelen zijn, zoals een vakantie. Of lange termijn doelen, zoals je pensioen of de studie van je kinderen.

3. Zet automatisch geld opzij

Een handige manier om te sparen is door automatisch geld opzij te zetten. Stel een automatische overschrijving in. Zo gaat er elke maand een vast bedrag van je betaalrekening naar je spaarrekening. Je merkt hier weinig van en tegelijk wordt je spaarrekening steeds voller.

4. Houd je betalingen bij

Zorg ervoor dat je weet waar je geld naartoe gaat. Schrijf je betalingen op papier of houd je kosten bij met een app. Zo zie je snel waar je op kunt besparen. Misschien kun je minder vaak uit eten of een goedkoper telefoonabonnement nemen. Met meerdere kleine besparingen kun je snel en makkelijk geld overhouden om te sparen.

Verschillende spaarmethodes

Spaarrekening

Een spaarrekening bij de bank is een veilige plek voor je geld. Om je te bedanken dat je de bank jouw geld laat bewaren, krijg je van de bank een beetje extra geld (spaarrente). De bank doet dit omdat ze jouw geld kunnen gebruiken om andere mensen een lening te geven. Die andere mensen betalen de lening terug aan de bank, met een beetje extra (rente). Daarom kan de bank jou ook wat extra geld geven. Tegenwoordig is de rente vaak laag.

Spaarpotjes

Verdeel je geld over verschillende potjes. Elk potje heeft een ander doel, zoals vakantie, noodgevallen of een nieuwe fiets. Zo weet je precies hoeveel je hebt gespaard voor elk doel en hoeveel geld je nog nodig hebt om het doel te halen.

  Geld sparen - beter met geld Moerdijk

  Tips om meer geld te sparen

  Maak een plan (budget)

  Een budget helpt je om je kosten en betalingen in de gaten te houden. Maak een simpel budget en houd je eraan. Schrijf op wat je elke maand verdient en wat je betaalt. Zo zie je waar je op kunt besparen. Gebruik bijvoorbeeld het hulpmiddel van het NIBUD om te zien waar je geld blijft. Het hulpmiddel heet Persoonlijk budgetadvies en het invullen duurt ongeveer 15 minuten. Door het invullen krijg je meer grip op je geld.

  Denk goed na voor je iets koopt

  Impulsaankopen zijn dingen je koopt zonder er over na te denken. Denk aan snoep die bij de kassa ligt en je snel in je mandje kunt stoppen of een leuke trui in de uitverkoop terwijl je kledingkast al helemaal vol zit. Wacht 24 uur in zo’n geval voordat je het koopt. Zo zorg je ervoor je dat geen geld uitgeeft aan dingen die je niet echt nodig hebt.

  Besparen op dagelijkse dingen

  Kijk goed naar je dagelijkse uitgaven. Waar betaal je veel aan en hoe kun je hierop besparen? Doe bijvoorbeeld slim boodschappen. Maak een lijstje en houd je eraan. Bekijk al je abonnementen en bedenk of je ze echt nodig hebt.

  Automatisch sparen

  Bij automatisch sparen zet je elke maand automatisch een bedrag opzij. Dit kun je instellen bij je bank. Het geld gaat dan meteen van je betaalrekening naar je spaarrekening. Zo hoef je er niet meer aan te denken en wordt het bedrag op je spaarrekening steeds hoger.

  Verkoop spullen die je niet gebruikt

  Verkoop spullen die je niet meer nodig hebt. Denk aan kleding, meubels of elektrische apparaten. Dit kun je doen via online marktplaatsen (zoals Marktplaats of Vinted) of rommelmarkten. Het zorgt voor een opgeruimd huis en je hebt extra geld dat je weer kunt sparen.

  Hou vol!

  Soms gaat sparen niet zoals je wilt. Dit is normaal. Pak de draad weer op en ga door. Geef niet op wanneer even niet zo goed lukt. Het is geen probleem als je kleine bedragen spaart in plaats van grotere bedragen. Een klein bedrag sparen is makkelijker vol te houden. Je kunt er voor kiezen wat meer sparen in de maanden dat je meer geld overhoudt.

  Houd je spaargeld apart en gebruik het alleen voor je doelen. Laat het op een spaarrekening staan als je het niet nodig hebt. Maar wees niet te streng voor jezelf en gun jezelf af en toe iets leuks. Dit helpt je om het vol te blijven houden.

  Geld sparen is niet moeilijk. Begin vandaag nog. Denk na over doelen, maak een plan en volg dat plan. Je zult zien dat het sneller gaat dan je dacht.

  Geld sparen - Beter met geld Moerdijk