De gevaren van achteraf betalen

Tips

Waarom het niet verstandig is om online te bestellen en alles achteraf te betalen

Bij bijna elke webshop kun je achteraf betalen. Het lijkt handig: je bestelt online, ontvangt je producten en betaalt pas achteraf. Zo loop je geen risico en hoef je niet meteen geld uit te geven. Maar is het wel verstandig om op deze manier te winkelen?

Achteraf betalen: de kenmerken van Klarna en Riverty

Klarna en Riverty, beter bekend onder de naam Afterpay, zijn belangrijke spelers in de wereld van achteraf betalen. Dat lijkt een goede oplossing die je leven makkelijker maakt. Het idee is simpel: je koopt iets, de bestelling wordt naar je verzonden, en je hebt 14 tot 30 dagen de tijd om de rekening te betalen.

Dit geeft je de kans om de producten te controleren en te beslissen of je ze wilt houden voordat je er echt voor betaalt. Het is een fijne optie voor als je iets nodig hebt wat niet kan wachten, maar waarvoor op dat moment niet genoeg geld hebt. Dat klinkt mooi, maar naast de genoemde voordelen zijn er ook nadelen en gevaren.

de gevaren van achteraf betalen - beter met geld Moerdijk

De gevaren van achteraf betalen

Hoewel de mogelijkheid om achteraf te betalen aantrekkelijk lijkt, schuilen er ook grote gevaren in. Het grootste gevaar is dat het kan leiden tot onverstandig winkelen. Je hoeft je aankoop pas te betalen nadat je de producten hebt ontvangen en daardoor zul je waarschijnlijk sneller meer kopen dan je eigenlijk kunt betalen.

Je zult waarschijnlijk ook eerder plotseling iets kopen zonder er over na te denken. Dingen waarvoor je niet genoeg geld hebt. Bovendien kunnen de kosten snel hoger worden als je vergeet te betalen, want Klarna en Riverty hebben strenge regels voor late betalingen en kunnen hoge boetes opleggen. Voor je het weet, heb je een achterstand in de betalingen en raak je in de problemen.

Betalen op rekening in echte winkels

Het is niet alleen mogelijk om online te betalen op rekening. Ook bij sommige echte winkels, zoals bekende namen als H&M, kun je op rekening te kopen. Net als bij online kopen op rekening, zitten ook hier nadelen aan. Ten eerste kan het ervoor zorgen dat je dingen koop zonder er goed over na te denken. Omdat je het product meteen in handen hebt, is het makkelijker om te kopen zonder er goed over na te denken of zonder te overwegen of je er echt genoeg geld voor hebt.

Bovendien hebben veel winkels strenge regels voor het terug brengen van producten. Daarom kan het zijn dat je vastzit aan een product dat je eigenlijk niet wilt. Kopen op rekening in gewone winkels heeft verder dezelfde nadelen als achteraf betalen bij online kopen. Wanneer je te laat bent met betalen, komen er meer kosten bij. Ook kun je zonder dat je het merkt, meer kopen dan het geld dat je op je bankrekening hebt staan.

de gevaren van achteraf betalen - beter met geld Moerdijk

Hoe je verantwoordelijk kunt winkelen

Verantwoordelijk winkelen en betalen is belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen geldzorgen krijgt. Je wilt niet in de schulden komen door achteraf betalen. Zorg ervoor dat je voor het winkelen een vast bedrag in je hoofd hebt dat je maximaal uit wilt geven. Probeer je aan dit bedrag te houden, ook al zie je allerlei heel leuke producten.

Wacht met het kopen van duurdere producten totdat je het geld hebt om ze helemaal in 1 keer te betalen. Betaal je rekeningen altijd op tijd om te voorkomen dat je extra kosten moet maken. Bedenk ook goed of je een product echt nodig hebt voordat je het koopt.

de gevaren van achteraf betalen - beter met geld Moerdijk
Omgaan met geld - geldplannen - beter met geld Moerdijk

De risico's van gespreid betalen

Gespreid betalen is een andere keuze die vaak door dezelfde bedrijven wordt aangeboden als achteraf betalen. Je mag dan een duurder product betalen in gedeeltes. Dat lijkt misschien een goed idee, vooral wanneer je iets duurs wilt kopen. Er zitten wel grote risico’s aan. Net als bij achteraf betalen, is het bij gespreid betalen makkelijker om iets te kopen dat je eigenlijk niet kunt betalen.

Als je iets in gedeeltes betaalt dan zal een winkel vaak meer geld vragen dan wanneer je iets in 1 keer helemaal betaalt. Dat valt meestal niet op, maar als je alle gedeeltes bij elkaar optelt, zul je zien dat het totaalbedrag groter is dan wanneer je het in 1 keer afrekent. Ook wanneer je niet op tijd betaalt, zal dit leiden tot meer kosten en misschien ook schulden. Gespreid betalen is altijd duurder dan iets gelijk betalen.

Zorg dat je niet in de schulden komt door kopen op rekening

Het kopen op rekening kan zorgen voor schulden als je niet voorzichtig bent. Het lijkt een goede mogelijkheid als je tijdelijk niet veel geld hebt of iets duurs wilt kopen. Kopen op rekening en gespreid betalen zijn eigenlijk een vorm van lenen.

Het kan snel tot een steeds hogere schulden leiden als je niet op tijd betaalt. Bedrijven zoals Klarna en Riverty rekenen kosten wanneer je te laat bent met betalen. Het is daarom belangrijk om altijd bewust te winkelen, van tevoren een vast bedrag met jezelf af te spreken en niet meer uit te geven dan je op je bankrekening hebt staan. Koop geen dingen je die niet nodig hebt en betaal je rekeningen op tijd.

Toch in de geldproblemen? Hieronder lees je meer over hulp bij schulden en hulp bij een laag inkomen.

de gevaren van achteraf betalen - beter met geld Moerdijk