Geldzorgen? SchuldHulpMaatjes Moerdijk

Ervaring

Maak jij je zorgen over geld? Dan kan een Maatje je helpen. Je hoeft jouw geldproblemen niet alleen op te lossen. Als je in de gemeente Moerdijk woont, dan kun je gratis hulp krijgen om je geldzaken weer op orde te krijgen. Wij hebben een gesprek gehad met twee mensen van de stichting SchuldHulpMaatjes Moerdijk: Melt de Haas (voorzitter) en Ine Mastenbroek (als coördinator zorgt zij ervoor dat alles goed geregeld wordt). Zij vertellen hoe het werkt en hoe ze al veel gezinnen hebben geholpen.

Meer dan de helft wordt geholpen

Als je geldproblemen en schulden hebt, dan kunnen SchuldHulpMaatjes Moerdijk je helpen. “Maar het is belangrijk dat je het echt graag wil.”, zegt Melt de Haas. Het Maatje zal naar je luisteren, je helpen met formulieren invullen en alles doen wat nodig is voor jou om uit de schulden te komen. Je Maatje zal je daarbij helpen, zodat je in de toekomst zelf alles kunt regelen en niet opnieuw in de schulden komt.

Soms kun je er zelf niets aan doen dat je schulden of geldproblemen hebt. Misschien ben je erg ziek geworden waardoor je niet meer (of minder) kunt werken, ben je gescheiden of is er iets anders gebeurt waardoor je minder geld kunt uitgeven. Dan moet je wennen aan de nieuwe situatie en zul je misschien de manier moeten veranderen waarop je met geld omgaat. Dat kan best moeilijk zijn.

Ine Mastenbroek vertelt dat SchulpHulpMaatjes tot nu toe 115 gezinnen heeft geholpen, waarvan er 59 (meer dan de helft) uit de schulden is. Dat is een mooi aantal en ze hoopt dat er nog veel meer mensen geholpen kunnen worden. Of dat lukt, hangt af van de mensen zelf. Maatjes helpen om alles op orde te krijgen, maar je moet wel zelf willen veranderen.

Ondernemers - beter met geld Moerdijk
SchuldHulpMaatjes - beter met geld Moerdijk

Wat denk jij? Zijn ze uit de schulden gekomen?

Hieronder staan een paar verhalen die echt gebeurd zijn (de namen zijn niet echt). Weet jij of het ze gelukt is om uit de schulden te komen?

Klik op de vraag onder het verhaal om er achter te komen of je het goed had!

Een stapel met dichte enveloppen

Als één van de Maatjes bij Jan thuis komt, ziet hij een stapel met enveloppen op de keukentafel. Het zijn enveloppen met rekeningen voor onder andere elektriciteit en water. Er zitten ook blauwe brieven van de Belastingdienst tussen en enveloppen van Woonkwartier en de bank waar Jan zijn bankrekeningen heeft.

Alle enveloppen zijn nog dicht. Het Maatje vraagt ernaar en Jan schudt zijn hoofd. “Ik weet het allemaal niet meer.” zegt hij. En hij vertelt dat hij de rekeningen al een tijdje niet meer kan betalen. Elke keer als er nu nieuwe enveloppen binnenkomen, legt hij ze op de stapel en doet er verder niets mee. Jan is bang voor wat er in zal staan en durft er niet meer in te kijken.

Zijn dochter heeft hem een folder gegeven van SchuldHulpMaatjes Moerdijk. Jan wilde graag geholpen worden, maar hij twijfelde heel erg. Hij schaamde zich dat hij het zo ver had laten komen. Toch heeft hij gemaild en nu is er een Maatje bij hem thuis. Dat Maatje zegt dat hij de enveloppen open moet maken, maar dat vindt hij moeilijk.

schuldhulpmaatjes - beter met geld Moerdijk

Uit eten bij een duur restaurant

Een paar jaar geleden kwam een Maatje bij Susan en Marcel thuis. Ze werkten allebei en kregen elke maand een mooi bedrag op hun bankrekening. Toch hadden zij samen in totaal 30 schuldeisers (personen en bedrijven waaraan zij nog geld moesten betalen). Marcel maakte zich zorgen en begreep dat er iets moest veranderen. Hij belde met SchuldHulpMaatjes Moerdijk.

Met het Maatje gingen ze aan de slag. Alle bedragen die zij nog moesten betalen, werden in een overzicht gezet. Er werd contact opgenomen met de schuldeisers om te vragen of Susan en Marcel het geld in meerdere kleine gedeeltes (termijnen) mochten betalen. Dat lukte bij allemaal. Op die manier zouden alle schulden afgelost worden, zodat ze een nieuwe start konden maken.

De weken daarna bleef het Maatje thuis komen om te helpen met het maken van een geldplan en een plan van aanpak voor de toekomst. Bij één van die bezoeken, vertelde Susan dat zij samen met Marcel uit eten was geweest. Toen het SchuldHulpMaatje vroeg waar ze waren geweest, antwoordde ze: “Bij Vista in Willemstad!” Het Maatje was verbaasd dat ze bij zo’n duur restaurant waren geweest en vroeg of dat wel verstandig was.

Schuldhulpmaatjes

Administratie in vuilniszakken

Albert en Jeanine hadden allebei een eigen bedrijf. Er was veel werk en het was erg druk. Ze hadden niet veel tijd om samen dingen te doen of om te praten over privé dingen. Albert dacht dat zijn vrouw de privérekeningen betaalde en Jeanine dacht juist dat Albert alle privézaken regelde. Zo kregen ze steeds meer brieven met waarschuwingen dat ze nog moesten betalen.

Ze kregen ruzie en gaven elkaar de schuld van de puinhoop die ze ervan hadden gemaakt. De rekeningen werden nog steeds niet betaald en ze maakten de brieven met waarschuwingen niet meer open. Ze waren verbaasd toen er opeens een deurwaarder aanbelde. De man gaf een brief met een uitnodiging om naar de rechtbank te komen. Als ze de rechtszaak zouden verliezen en nog steeds niet zouden betalen, mocht hij hun spullen meenemen (in beslag nemen).

Albert was erg geschrokken en zocht op internet naar hulp. Daar kwam hij de website van SchuldHulpMaatjes Moerdijk tegen en hij vulde het antwoordformulier in. Het Maatje dat langskwam, vroeg om de administratie. Albert en het Maatje keken raar op toen Jeanine met haar boekhouding aan kwam. Ze had niet geweten hoe ze haar administratie bij moest houden en had daarom alles bij elkaar gedaan in vuilniszakken.

schuldhulpmaatjes Moerdijk - beter met geld

Een beetje verslaafd

Joris had altijd goed contact met zijn buurvrouw Annie, maar hij kletste steeds minder lang met haar. Hardlopen deed hij anders bijna dagelijks, maar ze zag hem nooit meer langsrennen. Zijn huis was een rommeltje en toen ze hem wilde helpen met de afvalbak voor papier zag ze daar ongeopende enveloppen van de Belastingdienst in liggen. Ze vertrouwde het niet en trok aan de bel bij SchuldHulpMaatjes Moerdijk.

Na een gesprek met de coördinator (degene die alles regelt) kwam er een Maatje bij Joris thuis langs. Zij praatten samen over verschillende dingen en Joris gaf toe dat hij geldproblemen had. Hij vertelde ook eerlijk dat hij problemen met drugs had gehad. Het Maatje vertelde hem dat ze hem alleen kon helpen als hij niet meer verslaafd was. Joris knikte van “ja”.

Samen gingen ze aan de slag om de geldproblemen op te lossen. Toen het Maatje een keer naar het toilet moest bij Joris thuis, zag ze op de wastafel drugs liggen. Ze vroeg om uitleg en Joris zei dat hij nog maar een beetje verslaafd was.

Schuldhulpmaatjes Moerdijk - beter met geld

Had jij alles goed en wist jij wie het gelukt is om uit de schulden te komen en te blijven? Wat knap. Dan snap je, dat je alleen uit de geldproblemen kunt komen als je echt wilt veranderen. Veranderingen zijn nodig om uit de problemen te blijven in de toekomst. Dat is moeilijk, maar SchuldHulpMaatjes kan je daarbij helpen.

Eerst wat meer lezen over hulp bij schulden? Op deze pagina vind je meer informatie.

SchuldHulpMaatjes Moerdijk - beter met geld
SchuldHulpMaatjes Moerdijk - beter met geld

Ik heb hulp nodig. Wat moet ik doen?

De belangrijke eerste stap moet je zelf zetten. Heb jij vragen over geld, maak jij je zorgen over geld of heb je schulden?

Stap 1
Vul het aanmeldformulier op de website van SchuldHulpMaatjes Moerdijk in en leg uit wat je vraag of probleem is. De gegevens (zoals je naam, telefoonnummer en e-mailadres) die je invult zijn vertrouwelijk. Dat wil zeggen dat niemand anders ze te weten komt, behalve de SchuldHulpMaatjes. Zij gebruiken jouw gegevens om contact met je op te nemen en bewaren ze ook niet langer dan nodig is.

Stap 2
Een coördinator (iemand die alles regelt bij SchuldHulpMaatjes) zal je binnen een paar dagen bellen of mailen om kennis te maken. Samen praten jullie over jouw persoonlijke situatie. De coördinator kent alle Maatjes en weet na jullie gesprek welk Maatje het beste bij jou past.

Stap 3
Het Maatje maakt een afspraak met je om elkaar te ontmoeten. Maatjes bezoeken je graag bij jouw thuis waar je alle spullen hebt en waar je je veilig voelt. Wil je dat liever niet dan kunnen jullie ook afspreken op het gemeentehuis in Zevenbergen.

Stap 4
Alle Maatjes hebben les gehad in het helpen van mensen en krijgen elk jaar opnieuw les om nieuwe dingen te leren over geld en uit de schulden komen. Samen met je Maatje ga je aan de slag om jouw geldzaken op orde te krijgen. Jullie maken een geldplan voor de toekomst, zodat je later ook geen geldzorgen meer hebt.

Ik ken iemand die hulp nodig heeft

Ook als je iemand kent die hulp nodig heeft met zijn of haar geldzaken, mag je contact opnemen met SchuldHulpMaatjes Moerdijk. Samen met jou kan er gekeken worden hoe diegenen het beste kunnen helpen. Zoals Ine en Melt eerder al vertelden: het is belangrijk dat die persoon wel echt geholpen wil worden en zijn of haar situatie echt wil veranderen. Weet je niet zeker of iemand geldproblemen heeft? Op deze website vind je meer informatie over het herkennen van mensen met schulden en hoe je ze kunt helpen.

Schuldhulpmaatjes Moerdijk - beter met geld