Actueel
Wat zijn betalingsregelingen?
Wat zijn betalingsregelingen en hoe kun je ze gebruiken om van de schulden af te komen?
Stel je voor dat je een schuld hebt, die je niet in één keer kunt betalen. Dan is het verstandig om te proberen een betalingsregeling te treffen. Een betalingsregeling is een afspraak met één of meer schuldeisers.
Een betalingsregeling is een afspraak met één of meer schuldeisers om een schuld in delen te betalen. Een schuldeiser is een bedrijf of een persoon waar jij nog geld aan moet betalen. Dat kan bijvoorbeeld de Belastingdienst zijn of een kledingwinkel waar je online spullen hebt gekocht. Bij een betalingsregeling spreek je samen af dat je het hele bedrag in kleinere delen zult betalen in plaats van in één keer. Hoe dat werkt? We leggen het uit in 4 stappen.
Stap 1 - Maak een overzicht
Begin met het maken van een overzicht van alles wat je nog moet betalen (je schulden). Daarna ga je kijken wat je per maand ontvangt (zoals loon, een uitkering of toeslagen). Zorg er ook voor dat je weet hoeveel geld er elke maand uitgaat (aan bijvoorbeeld huur en abonnementen). Door de inkomsten (hoeveel geld er binnen komt) naast de uitgaven (hoeveel geld je betaalt) te zetten, zie je hoeveel geld je elke maand over hebt om de schulden te betalen. Hou wel rekening met onverwachte gebeurtenissen die geld kosten, bijvoorbeeld een wasmachine die stuk gaat.
Stap 2 - Neem contact op met de schuldeiser
Na stap 1 weet je wat je kunt betalen per maand om je schulden af te lossen. Nu kun je contact opnemen met de schuldeiser. Je kunt bellen, e-mailen, een brief sturen of langsgaan. Dat maakt niet uit. Je legt uit dat je niet alles meteen kunt betalen, maar dat je een betalingsafspraak wil maken. Probeer een afspraak te maken waar je je aan kunt houden. Het is beter om een laag maandbedrag af te spreken dat je kunt blijven betalen, dan een te hoog bedrag dat je niet elke maand hebt.
Stap 3- Zet de afspraak op papier
Als het gelukt is om een afspraak te maken, dan is het belangrijk om alles op papier te zetten. Dat kan via de e-mail of een brief waarin je schrijft wat je samen met de schuldeiser hebt besproken. Daarna verstuur je dat naar die schuldeiser en bewaar je zelf een kopie. Als je dat gedaan hebt, dan heb je altijd bewijs dat alles op die manier besproken is en dat iedereen het er mee eens is.
Stap 4 - Hou je aan de afspraak
Zorg er daarna voor dat je de afgesproken bedragen netjes op tijd betaalt. Wanneer het een keer niet lukt om te betalen, laat dat dan weten aan de schuldeiser. Op die manier weet de schuldeiser waar hij aan toe is. Het is belangrijk om te blijven praten met elkaar, zodat er geen misverstanden ontstaan. Je schuldeiser is ook een mens en zal het begrijpen wanneer er iets gebeurt waardoor het even niet lukt.
Hulp met betalingsregelingen
Vind je de stappen lastig? Dan kun je op de speciale website van het Nibud een plan maken. Het Nibud is een landelijke organisatie die mensen helpt om goed met hun geld om te gaan. Op hun website Zelfjeschuldenregelen vul je stap voor stap alle gegevens in. Er wordt daarna automatisch een plan op maat voor jou gemaakt. In dat actieplan staat hoeveel je per maand kunt terugbetalen en hoe lang het duurt voor je zonder schulden bent.
Heb je meer dan één schuld bij verschillende schuldeisers? Of is je schuld erg hoog? Dan kan het verstandig zijn om hulp te zoeken. Hoe sneller je hulp zoekt, hoe beter. Voor hulp met betalingsregelingen kun je naar Schuldhulpmaatjes of Geld & Recht. Zij helpen je met de stappen en kunnen contact opnemen met je schuldeisers.
Ook gemeente Moerdijk kan helpen
Wist je dat de gemeente Moerdijk verplicht is je te helpen als je schulden hebt? Er zijn verschillende manieren waarop wij je kunnen helpen met directe hulp bij schulden. Je kunt bijvoorbeeld bellen met het algemene nummer van de gemeente 14 0168 en vragen naar schuldhulp. Maar je kunt ook op andere manieren contact opnemen.