Goedkoop boodschappen doen

Actueel

Een groot deel van het geld gaat bij de meeste mensen op aan dagelijkse boodschappen. Boodschappen zijn de laatste tijd steeds duurder geworden. Gelukkig zijn er verschillende manieren voor goedkoop boodschappen doen en geld te besparen als je naar de supermarkt gaat. We geven je tips zodat je bij de kassa minder hoeft af te rekenen. Je hoeft ze niet allemaal te gebruiken om flink te kunnen besparen. Kies de tips die bij jou passen, zo kun je de kosten voor boodschappen lager maken.

Begin met een plan

Hou een paar weken (of beter nog: een paar maanden) bij hoeveel geld je elke week uitgeeft aan boodschappen. Als je weet hoeveel de boodschappen gemiddeld kosten, dan kun je voor jezelf bepalen wat een goed bedrag is voor de wekelijkse boodschappen.

Wil je gaan besparen? Dan kies je een bedrag dat lager is dan de gemiddelde kosten. Daarna probeer je om niet meer uit te geven dan dat bedrag. Dat wordt je budget voor de volgende weken. Door het bepalen van een budget maak je het voor jezelf makkelijker om minder geld uit te geven. Is het lagere bedrag geen probleem? Daag jezelf dan uit met een kleiner bedrag!

Vergelijk de prijzen

Goedkoper merk? Even goed!

Als je in de winkel wat vaker naar de onderste planken kijkt, zul je zien dat daar de goedkoopste producten staan. De minder bekende merken en huismerken staan vaak onderaan. Dat zijn de goedkopere merken, die meestal net zo goed zijn als de dure merken. Het is de moeite waard om dat een keer te testen. Bevalt het goedkopere merk net zo goed? Dan kun je het daarna vaker kopen en zo geld besparen.

Kijk naar de kiloprijs

Het vergelijken van verschillende prijzen is soms moeilijk, omdat er niet altijd evenveel in de verpakking zit. Zo is de ene pot bonen misschien goedkoper dan de andere, maar zit er minder in. Op het prijskaartje onder het product vind je vaak de prijs per kilo. Als je daar op gaat letten, dan zul je zien dat het makkelijker wordt om de goedkoopste producten te vinden.

goedkoop boodschappen doen - beter met geld Moerdijk

Bekijk aanbiedingen goed

Het lijkt slim om alle aanbiedingen te kopen. Toch kan een merkproduct in de aanbieding duurder zijn dan een goedkoop merk of huismerk. Blijf ook bij aanbiedingen goed kijken naar de prijzen van de verschillende merken. Probeer ook alleen maar producten in de aanbieding te kopen die je echt nodig hebt en geen boodschappen te kopen, omdat ze in de reclame zijn.

Supermarkt, markt of boerderijwinkel?

Verse producten zoals groente en fruit zijn vaak goedkoop op de markt. Ook bij een boerderijwinkel kun je meestal goedkope, verse producten kopen. Let daarbij wel op, dat je koopt wat je nodig hebt en niet meer. Het is jammer als je aan het eind van de week eten weg moet gooien. Wil je wel graag wat meer kopen? Vries het gedeelte in dat je nog niet nodig hebt.

Goedkoop boodschappen doen - beter met geld Moerdijk

Welke supermarkt

Door het vergelijken van verschillende supermarkten kun je ook geld besparen. Misschien zijn de dagelijkse boodschappen (zoals brood, rijst, pasta, aardappelen en zuivel) goedkoper in een andere supermarkt dan die waar je nu altijd naar toe gaat. Controleer regelmatig bij welke supermarkt de producten die je vaak nodig hebt, het goedkoopst zijn. Soms verandert dat en dan kun je besparen door die producten bij een andere winkel te halen. Je kunt ook besparen door niet alle boodschappen in één winkel te kopen. Door te blijven vergelijken, blijf je bewust van de prijzen en waar je het goedkoopst uit bent.

Nog meer bespaartips

Maak een planning en lijstje

Maak een weekplanning en bepaal van tevoren wat je gaat eten. Kijk in je kasten, koelkast en vriezer, zodat je weet wat je al in huis hebt. Daarna kun je opschrijven wat je nog meer nodig hebt en een boodschappenlijstje maken. Wist je dat mensen die altijd een boodschappenlijstje maken per jaar 9 kilo minder eten weggooien? Dat scheelt veel geld.

Meer voor minder

Vaak is het goedkoper om grotere hoeveelheden te kopen dan kleine verpakkingen. Denk daarbij ook aan voorverpakte, kant-en-klaar gesneden groente. Als je bijvoorbeeld een hele krop sla of bloemkool koopt, dan ben je goedkoper uit dan met voorgesneden zakken. Je kunt er meestal meerdere keren van eten en het blijft langer goed.

goedkoop boodschappen doen - beter met geld Moerdijk

Kies voor seizoensgroenten en fruit

Seizoensgroenten zijn groenten die vers van het land komen en in een bepaald seizoen groeien. Zoals pompoenen in de herfst en aardbeien in de zomer. In die seizoenen zijn ze het goedkoopst. Natuurlijk zijn er in de lente ook pompoenen te koop en in de winter vind je ook aardbeien in de winkel. Maar dan betaal je een stuk meer, omdat ze uit het buitenland moeten komen. Door producten te kopen die passen bij het seizoen, bespaar je geld.

Koken met restjes

Heb je een keer te veel gekookt of had je niet alle ingrediënten nodig? Bewaar de restjes en maak er later die week iets nieuws van. Op internet kun je veel websites vinden die je helpen om met restjes wat lekkers op tafel te zetten. Bijvoorbeeld de website van Het Voedingscentrum geeft je veel tips om te koken met kliekjes en restjes.

goedkoop boodschappen doen - beter met geld Moerdijk

Ga niet winkelen als je honger hebt

Tot slot nog een tip die misschien een beetje gek klinkt. Ga geen boodschappen doen als je honger hebt. Je koopt dan namelijk meer eten dan je nodig hebt. Volgens onderzoekers is dat niet het enige nadeel. Zij ontdekten dat je meer geld uitgeeft als je een lege maag hebt. Uit het onderzoek bleek dat mensen gemiddeld 60 procent meer geld uitgeven als ze honger hebben.

Alle tips op een rij

  • maak een plan en een weekmenu;
  • kies voor de goedkopere merken;
  • vergelijk prijzen en kijk naar de kiloprijs;
  • kijk goed naar aanbiedingen;
  • vergelijk verschillende winkels en de markt;
  • koop seizoensgroente en fruit;
  • kook met de restjes en kliekjes;
  • koop meer dan je nodig hebt en vries het in;
  • ga niet winkelen als je honger hebt.
goedkoop boodschappen doen - beter met geld Moerdijk